Stoik napisał(a): Najpierw się rejestruje jakaś larwa i "rozwala system" (...)Sądząc po emocjach bijących z tego zdania, widzę, że mocno Cię poruszył mój komentarz. Wybacz, nie chciałam Cię zranić
wiem, że ten temat jest bardzo wrażliwy dla Ciebie. Dlatego też starałam się łagodnie spytać (tam był znak zapytania). Pytałam, bo podzielam, stanowisko Fizyka, że rzucając tak kategorycznymi stwierdzeniami z taką pewnością musisz choć spróbować wytłumaczyć istnienie wyjątków od reguły, inaczej zrobisz z siebie głupka..MCich napisał(a): CaterPillar napisał(a):
CaterPillar
Jestem przekonana, że osoby takie jak Ty MCich dużo więcej by skorzystały z udziału w takiej grupie gdzie są przedstawiciele obu płci i konstruktywne udzielają sobie nawzajem wsparcia i porad zamiast w grupie obecnych inceli, którzy dialogu z kobietą nawet przez internet nie potrafią nawiązać i zarażają innych swoją bezmyślną nienawiścią.
Kobiety są tak samo złożonymi istotami ludzkimi jak Wy, drodzy Panowie. Stanowimy blisko połowę ludzkości i dziecinadą jest próba ustanawiania generalizacji typu "wszystkie kobiety są dobre/złe". To tak samo płytkie jakbyście dawali sądy typu "Ludzie w ogóle są tylko dobrzy/tylko źli". Gorąco pozdrawiam tych Panów, którzy ta oczywistość rozumieją i zachęcam do oświecania pozostałych.
No to oczywiste, ale jak się pisze na forum to trzeba używać skrótowców, aby nie pisać postów jak tomisk z przypisami. Jak powiem 'kobiety lubią wysokich' to generalizując przecież to prawda i chyba wiadomo, że rozchodzi się o generalizację a nie o to, że 100% kobiet lubi wysokich bo pewno znajdą się takie, które lubią niskich, przy prawie już 8 miliardach ludzi to jest oczywiste
Stoik napisał(a): Weźmy na pierwszy ogień część ideologii obwołującej kobiety złymi. Definicja dobra i zła to dłuższy temat, ale nie będzie chyba nadużyciem stwierdzić, że dobrzy nie spoufalają się ze złymi. Tymczasem płeć niebrzydka tak jednak postępuje
Chodziło mi głównie o wykazanie niedorzecznych generalizacji w stylu tej zaserwowanej przez Stoika. Jestem w stanie pojąć, że zdanie "Kobiety lubią wysokich" zawiera ukryte wyrażenie "zazwyczaj", którego nie trzeba zawierać, jako oczywistości. Cecha "lubią wysokich" jest konkretna i zdanie to niesie ze sobą konkretne znaczenie. Jakie znaczenie niesie ze sobą stwierdzenie, że ktoś jest dobry/zły? Według czyich kryteriów? Zdanie generalizujące o treści "kobiety są złe", które miało niewątpliwie wynikać z powyższego cytatu Stoika (swoją drogą jest to wnioskowanie na poziomie sceny z wiedźmą z Monty Pythona) nie wnosi kompletnie niczego. Poza tym, że mówi co nieco o stanie emocjonalnym mówiącego. gdyż ewidentnie wynika z emocji, nie z racjonalnego osądu. Stoik podaje rzetelne źródła i co z tego, skoro wnioski jakie z nich wyciąga są od czapy i wynikają z targających nim emocji, niestety, patrząc co się dzieje na forach incelowskich, dotyczy to większości inceli i warto na to zwrócić moim zdaniem uwagę.