bert04 napisał(a):Cytat:I berta to dziwi?
No bardziej berta dziwi, że pilaster twierdzi, że jajka bio są smaczniejsze. Pilaster powinien wiedzieć, dlaczego te jajka są smaczniejsze i że promocja jajek bio w celach smakowych to przepłacanie.
To w takim razie zaszło nieporozumienie. Bo pilaster zawsze miał na myśli właśnie rodzaj podawanego kurom pokarmu. Kury "bio" chodzące sobie swobodnie po podwórku (jak te u teściowej pilastra) jedzą też naturalny pokarm i ich jaja są dużo smaczniejsze.
Cytat:Cytat:Ale reakcje organizmu na podawane lekarstwa są dużo mniej wrażliwe na tą świadomość, niż reakcje psychologiczne.
Tako twierdzi pilaster w mądrości swojej... co nie? Jednakże osoby wchodzące na filmy grozy lub filmy miłosne są nadal wrażliwe na bodźce strachu lub romantyzmu, mimo że wiedzą, na co idą.
Świadomosc leczonych pacjentów że uczestniczą w eksperymencie medycznym nie ma wpływu na wynik eksperymentu jeżeli się zastosuje, jak sam bert napisał, podwójnie ślepą próbę.
To jednak nie działa w eksperymentach psychologicznych. Badany zawsze dostosuje swoje reakcje do tej wiedzy, niezależnie od wszelkich wysiłków eksperymentatorów. Aby eksperyment psychologiczny był miarodajny, badani nie mogą wiedzieć, ani nawet podejrzewać, że to eksperyment.
Dlatego np tzw. eksperyment Milgrama jest całkowicie bezwartościowy poznawczo. Nie da się go powtórzyć.
Cytat:Cytat:Cytat:Niestety nie wiem, czy obecna demokratura PiS jest częścią tego planu, czy tylko Mułem, który zostanie spacyfikowany w porę przez Drugą Fundację.
Miejmy nadzieję że to drugie.
Ponieważ nie wierzę w istnienie Pierwszej Fundacji, to i tutaj nadzieje mam nikłe.
Analogii nie można ciągnąc zbyt daleko. O ile Pierwsza Fundacja całkowicie by odpowiadała temu co wydedukował pilaster, tak całkowicie, że hipotezy o jakiejś wzajemnej inspiracji wcale nie są absurdalne, o tyle Druga Fundacja, w takim kształcie jak opisał to Asimov nie mogłaby istnieć. W naszej historii Druga Fundacja musiałaby składać się z tych samych ludzi co Pierwsza i mogłaby funkcjonować tylko tak długo, jak oni by żyli, czyli gdzieś najdalej do końca XX wieku
Seldon tak. Palver nie