To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Margaret chce odejść z Kościoła z powodu masturbacji
Osiris napisał(a): Podałem link do strony "Dziennika Łódzkiego", na której jest nagrana rozmowa z duchownym katolickim na temat durnych treści z różnych podręczników do religii. Na ekranie pojawiają się cytaty (pierwszy jest w 31 sekundzie, ten o grzechu gorszym od bomby atomowej - onanizmie - jest w 3.06 sekundzie a o prezerwatywach powodujących zapalenia w 4.30 sekundzie - pod spodem jest wyszczególnione źródło, czyli owe podręczniki - nie jeden - trzy!). 

Pierwszy cytat odnosi się do tego, że osoby, które stosują antykoncepcję mogą posunąć się do usunięcia ciąży. Istnieją na rynku tabletki "po", które uniemożliwiają/utrudniają zagnieżdżenie się zapłodnionej komórki jajowej. Skoro KK uważa zapłodnioną komórkę jajową za dziecko, to doprowadzenie do jej obumarcia jest zabiciem poczętego dziecka. To jest jak najbardziej zgodne z nauczaniem KK i logiczne zdanie.

Drugi odnosi się do tej bomby atomowej i zaczyna się od "Mam na imię Marcin" i mówi o tej masturbacji (że grzech masturbacji zrobił w życiu tego Marcina okropne zniszczenia). Oczywiście nie ma kontekstu i nie wiadomo, po co w podręczniku pojawia się Marcin.

Trzeci: "Nie chciałam, by moje łono (...) zostało zamienione w śmietnik." Czyli prywatne odczucia jakiejś laski wobec antykoncepcji bądź seksu. Nie ma nic o zapaleniu prącia. Jest, że prezerwatywy wywołują stany zapalne, w kontekście tej śmietnikomacicy. Niektóre laski mają uczulenie na prezerwatywy, a uczulenie może powodować stany zapalne, więc autorka wypowiedzi nie minęła się z prawdą.

Ksiądz nie skrytykował ani jednym słowem treści podręcznika. Skrytykował formę podania tych treści. Oczko Nieuważnie obejrzałeś ten program.

Osiris napisał(a): Nie obchodzi mnie co jest w przewodniku dla katechetów ponieważ pisałem o podręcznikach.

Ten przewodnik jest omówieniem podręcznika. Nie musi Cię to obchodzić, po prostu piszę, że zalecenia dotyczące korzystania z tego podręcznika ani słowem nie mówią o potępianiu masturbacji, ani o porównywaniu jej do pierdolnięcia bombą atomową. Nie mamy dostępu do całego podręcznika. Ty podajesz swoje źródła (bicie piany w TVN), a ja swoje (przewodnik po tym podręczniku).

Osiris napisał(a): o podręcznikach
O jakich podręcznikach? Mowa o jednym podręczniku spośród wielu, w których żadna Młynarska nie znalazła nic kontrowersyjnego.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Margaret chce odejść z Kościoła z powodu masturbacji - przez NinnyCamacho - 20.08.2019, 00:29

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości