To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Margaret chce odejść z Kościoła z powodu masturbacji
Osiris napisał(a): Tutaj nie chodzi o krytykowanie antykoncepcji. Jest to klarowna sugestia, że stosowanie antykoncepcji praktycznie doprowadzi do zabicia dziecka. 

Mylisz się. "Od zgody na antykoncepcję jest już bardzo blisko do decyzji o zabiciu przypadkiem poczętego dziecka."
To zdanie jest bardzo zrozumiałe.

Osiris napisał(a): chodzi o zasugerowanie czytelnikowi drastycznym przykładem uzależnionego, że masturbacja to niemalże zbrodnia

To jest czyjeś osobiste świadectwo (niejakiego Marcina; autorzy podręczników nie przedstawiają się na początku każdego akapitu imieniem). Marszczył freda i zjebał sobie spektakularnie życie. Przestrzega inne dzieciaki, żeby miały większe aspiracje niż marszczenie freda. Tyle mogę wysnuć z kontekstu.

Świadectwa wiary to normalna praktyka w KK. Pewnie kilka zamieszczono w podręczniku.

Osiris napisał(a): Tak, bo uczulenie to jest to samo, co stany zapalne. Jasne. 
Napisałam, że uczulenie może powodować stany zapalne, a nie że to jest to samo.

Osiris napisał(a): Świetna reklama treści podręcznika
Eheś. Ksiądz nie był tam po to, żeby reklamować podręcznik. Nie odnosił się natomiast do treści, tylko do sposobu pisania. Jak sam zacytowałeś:
Osiris napisał(a): Nie powinno się w ten sposób pisać o tak ważnych i delikatnych sprawach

Osiris napisał(a): Antykoncepcja to zło, masturbacja to zło itd.
Antykoncepcja i masturbacja to grzech zgodnie z nauczaniem KK. I tak właśnie jest napisane w tym podręczniku.

Osiris napisał(a): Żadnych rzetelnych informacji, tylko czysta, prymitywna katolicka propaganda.
Stwierdzenie na podstawie wyjętych z kontekstu cytatów pokazanych w krytycznie nastawionym programie. W dodatku prowadzący programu źle zrozumieli te cytaty, co widać, bo nigdzie tam nie było napisane, że zrzucenie atomówki jest mniejszym grzechem niż masturbacja, a oni sobie fantazjowali o Kimie, że lepiej, żeby się dotykał niż zrzucił na kogoś bombę. To kłamliwe przedstawienie treści tego podręcznika.

Osiris napisał(a): Już pisałem,  przy każdym cytacie na podawane było źródło na dole ekranu, wymieniono kilka podręczników. Widocznie nieuważnie obejrzałaś ten program.
Pardąsik. Zasugerowałam się tym, co mówił ten pallotyn (bo on mówił o podręczniku w liczbie pojedynczej). Istotnie wymienione są trzy różne podręczniki. Przy czym ja w żadnym z tych cytatów nie widzę nic zdrożnego. Jeden wynika z katolickich zasad wiary, dwa to świadectwa wiernych, czyli czyjeś subiektywne odczucia.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Margaret chce odejść z Kościoła z powodu masturbacji - przez NinnyCamacho - 20.08.2019, 11:00

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości