Osiris napisał(a): Tutaj nie chodzi o krytykowanie antykoncepcji. Jest to klarowna sugestia, że stosowanie antykoncepcji praktycznie doprowadzi do zabicia dziecka.
Mylisz się. "Od zgody na antykoncepcję jest już bardzo blisko do decyzji o zabiciu przypadkiem poczętego dziecka."
To zdanie jest bardzo zrozumiałe.
Osiris napisał(a): chodzi o zasugerowanie czytelnikowi drastycznym przykładem uzależnionego, że masturbacja to niemalże zbrodnia
To jest czyjeś osobiste świadectwo (niejakiego Marcina; autorzy podręczników nie przedstawiają się na początku każdego akapitu imieniem). Marszczył freda i zjebał sobie spektakularnie życie. Przestrzega inne dzieciaki, żeby miały większe aspiracje niż marszczenie freda. Tyle mogę wysnuć z kontekstu.
Świadectwa wiary to normalna praktyka w KK. Pewnie kilka zamieszczono w podręczniku.
Osiris napisał(a): Tak, bo uczulenie to jest to samo, co stany zapalne. Jasne.Napisałam, że uczulenie może powodować stany zapalne, a nie że to jest to samo.
Osiris napisał(a): Świetna reklama treści podręcznikaEheś. Ksiądz nie był tam po to, żeby reklamować podręcznik. Nie odnosił się natomiast do treści, tylko do sposobu pisania. Jak sam zacytowałeś:
Osiris napisał(a): Nie powinno się w ten sposób pisać o tak ważnych i delikatnych sprawach
Osiris napisał(a): Antykoncepcja to zło, masturbacja to zło itd.Antykoncepcja i masturbacja to grzech zgodnie z nauczaniem KK. I tak właśnie jest napisane w tym podręczniku.
Osiris napisał(a): Żadnych rzetelnych informacji, tylko czysta, prymitywna katolicka propaganda.Stwierdzenie na podstawie wyjętych z kontekstu cytatów pokazanych w krytycznie nastawionym programie. W dodatku prowadzący programu źle zrozumieli te cytaty, co widać, bo nigdzie tam nie było napisane, że zrzucenie atomówki jest mniejszym grzechem niż masturbacja, a oni sobie fantazjowali o Kimie, że lepiej, żeby się dotykał niż zrzucił na kogoś bombę. To kłamliwe przedstawienie treści tego podręcznika.
Osiris napisał(a): Już pisałem, przy każdym cytacie na podawane było źródło na dole ekranu, wymieniono kilka podręczników. Widocznie nieuważnie obejrzałaś ten program.Pardąsik. Zasugerowałam się tym, co mówił ten pallotyn (bo on mówił o podręczniku w liczbie pojedynczej). Istotnie wymienione są trzy różne podręczniki. Przy czym ja w żadnym z tych cytatów nie widzę nic zdrożnego. Jeden wynika z katolickich zasad wiary, dwa to świadectwa wiernych, czyli czyjeś subiektywne odczucia.