To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Margaret chce odejść z Kościoła z powodu masturbacji
Osiris napisał(a): Te wątpliwej jakości cytaty są dziwnym zbiegiem okoliczności zbieżne z naukami Kościoła.

Podobne, ale tylko pozornie. Trochę naczytałem się nauki Kościoła, ze szczególnym uwzględnieniem co bardziej "soczystych" tekstów i "kontrowersyjnych" wypowiedzi. Owszem, w nauce Kościoła bywało porównywanie grzechów i cnot, niektóre z nich są z dzisiejszego punktu widzenia, delikatnie mówiąc, zwichrowane. Porównywano antykoncepcję i kazirodztwo, aborcję i holocaust albo, z drugiego końca, dziewictwo i wdowieństwo. Ale nigdy nie dokonano czegoś choćby śladowo przypominającego porównanie masturbacji i broni masowego rażenia. A już z całą pewnością nie było takiego, w którym masturbacja, choćby nałogowa, by była większym złem.

Więc z prawdopodobieństwem graniczącym z absolutną pewnością mogę stwierdzić, że najbardziej kontrowersyjny cytat nie jest zbieżny z nauką Kościoła. A nawet, że jest z nią rozbieżny.

Cytat:Mamy potępienie antykoncepcji

Taka dygresja. Zyjemy w czasach, w których postępowy front piętnuje faszerowanie kurczaków hormonami. A jednocześnie uważa, że "faszerowanie" kobiet hormonami w ilościach przekraczających wszelkie naturalne normy jest obojętne. Czasem tylko wspomina się, że zanieczyszczenie środowiska hormonami wynika nie tylko z masowej produkcji zwierząt, ale i też z ludzkiej, a konkretnie w tym przypadku, kobiecej farmakologii.

Ale tu wracamy do punktu wspomnianego wyżej. Jak o "zaśmiecaniu" jest w książce KRK, to jest oburzenie i hejt. Jak to jest w książce ekologów, można się nad tym pochylić.

Cytat:czy onanizmu za pomocą drastycznych przykładów. Ktoś je tam świadomie umieścił aby wywołać określony efekt.

Jeżeli chcesz prawdziwych drastycznych przykładów z nauczania Kościoła, lub z nauk głoszonych mniej oficjalnie w Kościele, to mamy tego na pęczki. Poniżej jedno, nie do końca uznane, ale powielane często:

http://www.teologia.pl/gloria_polo/gloria_polo.htm

W tym stanie dotarłam do swego rodzaju grzęzawiska, gdzie wiele osób tkwiło po szyję w bagnie i jęczało. Pojęłam, że to bagno złożone było z nasienia, które wytrysnęło w grzesznych związkach i podczas seksualnych zboczeń, za które my ludzie na ziemi jesteśmy odpowiedzialni. (...)

Tak więc nie przeczę, że czasem Kościół oficjalnie lub jego zwolennicy mniej oficjalnie korzystają z drastycznych tekstów. Jednak nawet powyższy, już dosyć skrajny przykład nie umywa się do cytowanego cytatu.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Margaret chce odejść z Kościoła z powodu masturbacji - przez bert04 - 21.08.2019, 17:47

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości