gąska9999 napisał(a): Papież nie jest Królem, żeby podnosił osoby które chcą przed nim klęknąć.
bert pisze, że jest królem. Nie wiem. W każdym razie nie chce, aby go tak traktowano. Ale rzeczywiście to chyba pierwszy raz, kiedy papież okazuje tak dużą pokorę.
Cytat:Jezus wg przekazu tak robił ale dzisiejsze czasy to wygląda tak, jakby Papież wczuł się w rolę Jezusa
Właśnie o to chodzi, aby każdy (również papież) brał dobry wzór od Jezusa.
Cytat:Zresztą bardziej wykształceni Żydzi wg przekazu przed Jezusem nie klękali, ale sprawdzali czy- i zarzucali, że nie- jest Bogiem. To wg mnie jest bardziej na miejscu, taki klimat Czarodzieja, a nie kogoś kto czuje się ważny i oczekuje pokory.
Jeżeli dobrze pamiętam to Jezus nie powiedział, że jest Bogiem. Najczęściej mówił o sobie Syn Człowieczy. Chyba najbardziej czuł się jednym z ludzi. Dopiero później ludzie wynieśli go do rangi Boga. Mówił też do Żydów "mój ojciec, którego nazywacie Bogiem". A więc i Ojca nie nazwał wprost Bogiem, ale że inni ludzie go tak określili. Wygląda więc na to, że określenie Bóg to rodzaj uznania dla mocy, cudów, itd. nadany przez ludzi.