neuroza napisał(a): Przy podejściu życie ~= praktyka, mam nieustającą powtarzalność.Dostrzegam w tym stwierdzeniu spore luki dla lenistwa.

Cytat:Rozwój duchowy jako taki nie jest istotny. To tylko koncepcja.Chcesz o tym opowiedzieć?
Cytat:Staram się wyłapywać moje lgnięcie do skrajności i korygować kurs.Już sama świadomość istnienia takich procesów to potężny krok.

Cytat:Mam tendencję do wchodzenia w paraliż, bo lęk chce hamować mnie przed (spontanicznym) działaniem. Mam kurczową potrzebę pewności. Powstrzymuje mnie lęk przed tym, że mogę później żałować tego, co w danej chwili chcę zrobić.To wygląda na stany lękowe. Przy mocnym natężeniu zaleca się konkretną farmakoterapię. Swego czasu miałem napady leków, ostatecznie wyleczyłem się z nich tak, że tworzyłem warunki dla zaistnienia tych leków i się z nimi konfrontowałem [konkretnie otwierałem drzwi na oścież, bo tego się bałem
A najgorsze jest to, że taki lęk nie jest zupełnie pozbawiony podstaw. Czasem zachowuję się jak jakiś borderline. Tylko że auto-paraliż to też raczej żadne rozwiązanie...
]. W moim przypadku nie było to nic poważnego, ale gdyby nie udałoby mi się rozwiązać problemu, musiałbym iść do lekarza. Cytat:Czy próbowałeś więc konfrontować się z tym lękiem, oswoić, zobaczyć go?W jaki sposób i co przez to osiągnąłeś?
Coś w ten deseń, tak.
Cytat:Słyszałem o niej, brzmi trochę ciekawie. Ale prawdę mówiąc, przeczytałem już mnóstwo książek duchowych i psychologicznych. Obecnie mam poczucie jałowości w koncepcjach.Powiem Ci, że jest strasznie napisana pod kątem językowym, a autor często błyszczy brakiem kompetencji.
Co nie zmienia faktu, że pewne aspekty są w niej fajne i wartościowe. Ja czasami mam takie uczucie, czytając konkretnego autora, że w pewnym momencie on zaczyna mówić/pisać w kółko to samo.
Agniesz napisał(a): Nie wiem co tutaj robie...zarejestrowałam się z ciekawości bo piszecie tu takie logiczne i ciekawe rzeczy bez żadnej agresji i pogardy...Chciałam się przywitać, pogratulować samego istnienia takiej strony to bardzo ciekawe, może odnajde sama siebie też...Dobry wieczór!Dobry wieczór!
ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com