żeniec napisał(a): Wśród 8 jednakowo wyglądających odważników jest jeden nieco cięższy od pozostałych. Jak go namierzyć za pomocą 2 pomiarow wagą szalkową?
Dla 9 odpowiedź jest prosta, ale dla 8? W zasadzie powinna być taka sama. W pierwszym pomiarze bierzemy na lewej stronie odważniki 1,2,3 a na drugim 4,5,6. Jeżeli jest równowaga, to w drugim pomiarze bierzemy na lewą stronę 7 a na prawą 8. Jeżeli przy pierwszym pomiarze jednak przeważa lewa (prawa) strona to na lewą szalę kładziemy 1 (4) a na prawą 2 (5). Jak jest przewaga to wiadomo, a jak nie, to cięższy jest odważnik 3 (6)
Ale to klasyk, tylko nie wiem, co odjęcie odważnika nr. 9 daje.
żeniec napisał(a): Na pewnej wyspie żyje społeczność, której członkowie są dotknięci dziwną przypadłością: ktokolwiek dowie się jaki ma kolor oczu, umiera. Pewnego razu podróżnik-troll przybył na wyspę, zgromadził wszystkich w jednym miejscu i orzekł: "widzę, że wasze oczy występują w dwóch kolorach". Mieszkańcy wyspy spojrzeli po sobie, po czym wszyscy padli bez tchu na ziemię. Dlaczego?
Jeżeli padli jednocześnie, to nie wiem. Natomiast mogę sobie wyobrazić sytuację, w których tylko jeden tubylec ma oczy w kolorze A, a reszta w kolorze B. Jeżeli osobnik A widzi, że wszyscy inni mają kolor B, to w tym momencie (dzięki wskazówce podróżnika-trolla) wie, że ma kolor A. W momencie jego śmierci cała reszta wyspiarzy wie, że musi mieć kolor B i też padają.
PS: Nie, nadal nie chcę zadawać.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!