gąska9999 napisał(a): Jak ludzie trzymają się tysiąc lat jednej głupiej religii to dowód na to, że ludzie są głupi, albo, że to nie ludzie tylko zaprogramowane roboty, które mają w "umysł" wpisaną linijkę kodu w PHP " priorytet1 - wierz w religię katolicką choćby nie wiem co".Z tym że mój argument odnosił się do konkretnej wypowiedzi.
Cytat:Zefciu chyba jest robotem.Przeca zefciu właśnie jak na złość religię zmienił. Problem w tym, że dla kilwatera to jest dowód na to, że nic z religii nie rozumie. A jakby nie zmienił, to byłby dowód na to, że nic z religii nie rozumie.
Cytat:Jeżeli ludzie wierzą, że Maryja w Niebie ma nogi to powinni te nogi i stopy w butach lub bose pokazać na obrazie.No przecież są i takie wizerunki Bogurodzicy, na których są widoczne i nogi. Więc ja nie kumam, o co Ci chodzi.
ARHIZ napisał(a): Tylko, że to nadal wygląda tak, jakby Bóg musiał korzystać z kruczków w prawie, które sam ustanowił. Ofiarował ludziom życie wieczne, ale sam im to życie odebrał.Dla ich dobra.
Cytat:Potem chce pokazać człowiekowi, że go kocha i dlatego składa w ofierze swojego syna [samemu sobie?] w czym widzę analogię do żydowskich rytuałów składania ofiar z baranka lub wypędzania kozła [dobrze mówię z tym kozłem?] co miało w jakimś stopniu odpuszczać grzechy.No analogia jest oczywista, bo ofiary krwawe ze ST są typem ofiary Chrystusa. Jednakże interpretacja, że ofiara ta miała uśmierzać gniew Boga Ojca jest bez sensu.