ZaKotem napisał(a):TylkoPrawda napisał(a): No tak, bo to forum, to faktycznie wybitnie merytoryczne miejsce. Sami naukowcy z tytułami i bogatym dorobkiem. Żadnych domorosłych filozofów. O takie właśnie profesjonalne debaty mi chodziło.No wiadomo, że o takie, przecież "debaty" z kreacjonistami odbywają się w podobnych miejscach. Nie na uniwersytetach przecież. No i moje pytanie też zignorowałeś. W jaki kształt Ziemi wierzysz?
Czyli Twoim zdaniem, np.:
- University of Califorinia, Irvine
- Embry Riddle Aeronautical University, Dayton,Florida
- University of Ontario Institute of Technology
to nie są uniwersytety. Ok.
A głupie i niepoważne pytania zwykle olewam.
ErgoProxy napisał(a):TylkoPrawda napisał(a):Widzisz, ja wierzę w Boga i wierzę Bogu. Jeśli Bóg powiedział, że stworzył świat, to ja wierzę, że On to zrobił, a nie czysty przypadek.O, rozmawiałeś z Bogiem? Pokazał Ci się jakoś? Jak poznałeś, że to był faktycznie Bóg, a nie np Duch japoński, co sobie jaja robił Twoim kosztem? Rozpoznanie Boga może być trudne - bytów duchowych w końcu nie widuje się na co dzień, przez co brakuje skali porównawczej.
Wierzę, że Pismo Święte to słowo Boga, Jego przekaz dla nas. Pisane przez ok. 1,5 tysiąca lat, przez różnych ludzi, z różnych miejsc i grup społecznych, a mimo to jest spójne. Wiele biblijnych proroctw się wypełniło. Jest dobrym źródłem wydarzeń historycznych.
To właśnie w PŚ Bóg powiedział, że stworzył świat. Jezus oraz apostołowie wielokrotnie odnosili się do stworzenia świata przez Boga.
zefciu napisał(a): Ale jest to pewna ilustracja działania kreacjonistów, płaskoziemców i innych kubusiów. Jeśli kubusia ignorujesz, to kubuś krzyczy „Wykluczajo z debaty, bo się bojo prawdy”. A jeśli postanowisz z kubusiem merytorycznie podyskutować, to stwierdza „Widzita? Prawdziwi { biologowie|astronomowie|matematycy } ze mno dyskutujo. To dowód na to, że moje poglądy so wartościowe”.Doskonała metoda prowadzenia dyskusji, z kimś, z kim się nie zgadzasz, ośmieszyć, zrobić płaskoziemca i debila. Gratuję polotu.