Lampart napisał(a): Pomieszałeś tu znaczenia "wartości" prawda/fałsz, z wartościami moralnymi.Nic podobnego. Jeśli idziesz w krytykę czyjegoś systemu moralnego w oparciu o relatywizm, to pakujesz systemy moralne do jednego worka, włączając w to również ten "pusty". Nie trzeba tutaj żadnego relatywizowania prawdy.
Lampart napisał(a): To jest pierwsza sprawa. Druga sprawa jest taka, że ja nie uznaję nawet tego pierwszego relatywizmu jakbyś sugerował swoim wpisem.Mogę odnosić się do tego, co napisałeś, a nie tego, czego nie napisałeś. A skupiłeś się na najbardziej ogólnej i w gruncie rzeczy nic nie znaczącej uwadze, że moralność jest relatywna. Nic o wyższości jednych systemów wartości nad drugimi z wyjaśnieniem kryteriów, jakie stosujesz.
Są systemy wartości lepsze i gorsze.
Lampart napisał(a): ZaKotem, też to zauważył.No. I? Mój post nie miał na celu bronić Lumbera przed krytyką innych użytkowników. Pomijając fakt, że ZaKotem miał ciekawszy argument, na który zresztą Lumber poniekąd słusznie odpowiedział, że wszak liberalizm to nie non-judgementalizm.