lumberjack napisał(a): Ale Sofeicz nie napisał, że chce żyć w kraju bez jakichkolwiek podatków. Napisał tylko, że to dobrze, że państwo dostanie od takiego człowieka mniej kasy.
No to "trochę" to głównie ZUS, a raczej jego brak. I tutaj też kantyzm "działa", gdyby nikt nie płacił na ZUS a wszyscy ubezpieczali się prywatnie, to mamy amerykański system zdrowotny. Funkcjonuje dobrze, dopóki jesteś młody i zdrowy i nie masz żadnej przewlekłej choroby.
Cytat:Taka co marnuje splajtuje; przegra konkurencję z tymi, które mniej albo w ogóle nie marnują.
Och słodka naiwności... rzeczona grupa ubezpieczeniowa zadeklarowała koszty tej wycieczki (ok. 333.000 EUR) jako koszty operacyjne i odciągnęła od podatku. Dodatkowo wydało się, że opłacanie prostytutek było księgowane jako koszty operacyjne już od lat 70-tych. Koncern nadal żyje i ma się dobrze, jakieś publiczne przeprosiny, jakieś procesy z managerami i trawa zarosła nad skandalem.
Aha, w ówczesnych dyskusjach w temacie pojawiały się głosy, że firmy, które nie dają swoim akwizytorom takich bonusów przegrywają konkurencję z firmami, które to skuteczniej utrzymują w tajemnicy.
Trochę informacji poniżej, ale polskie źródła są tutaj skromne.
https://www.newsweek.pl/swiat/seks-party...ki/m1lx7kq
Cytat:A mnie to wkurwia. Wkurwiały mnie ośmiorniczki peowców, a teraz loty pisowców. Niektórzy za marne grosze muszą żyć, bo muszą płacić podatki idące na ośmiorniczki i niepotrzebne loty i pierdyliard innego marnotrawstwa.
Dobrze że Ciebie wkurwia, nie chcę Ci odmawiać prawa do wkurwu, tyle że niech to nie wpływa na Twoją ocenę, że Lewiatan-Państwo to samo zło i marnotrawstwo, a prywatne alternatywy to stan idealny, kierowany świetlaną ścieżką przez "niewidzialną rękę". Każdy system ma swoje wady i zalety, ja akurat widzę więcej zalet w dobrze funkcjonującym państwie (RFN) niż w nawet najlepiej ogarniętym systemie prywatnym (USA). Ale w państwie, w którym i jedno i drugie funkcjonuje miernie to jest wybór między dżumą a cholerą.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!