Adam M. napisał(a): Wroce na chwile do definicji "bogactwa", bo wydaje mi sie ze blednie ja rozumiecie laczac ja z wysokoscia zarobkow. Tymaczasem bogactwo to ta czesc z zarobkow ktora mozecie odlozyc.
Ktos moze zarabiac krocie i dalej byc biedny jak mysz koscielna, jako ze jego wydatki beda przekraczaly zarobki - jak myslicie dlaczego tak wielu wygranych na loterii konczy w przytulku dla biedakow?
Definicja, pardon, do dupy. Rozrzutność może sprawić, że ktoś bogaty stanie się biedny, oszczędność może sprawić, że biedny stanie się zamożny a zamożny - bogaty. Mike Tyson był tak rozrzutny, że w pewnym momencie swojej kariery ogłosił bankructwo.
I nie zapominajmy, że jest coś takiego, jak zmienność poziomu życia. Człowiek bardzo szybko przyzwyczaja się do większych zarobków, przeznaczając je na zdrowsze jedzenie, lepsze ciuchy, bezpieczniejszy samochód. Zabezpieczenie dzieci, edukacyjne czy materialne. No i oczywiście mieszkanie, mieszkanie, mieszkanie. To jest prawdziwy pożeracz zarobków, przy czym marzenie o własnym domu z ogródkiem zapewnia stały popyt na kredyty w bankach.
Oczywiście można traktować kredyt hipoteczny jako inwestycję w zbieranie własności. No ale jakoś po ostatnich kryzysach, tak w USA jak i wśród tzw. frankowiczów w PL widzę to nieco sceptyczniej, ten rachunek nie zawsze wychodzi.
Cytat:Dlatego bogactwo to aktywa roznego rodzaju ( w tym gotowka ) ktore mozna spieniezyc i z nich spokojnie zyc, albo najlepiej z procentu od nich.
To jest najwyższa forma bogactwa, w której człowiek może nic nie robić do końca życia i utrzymywać się z procentu, dywidendy. Tyle że i tutaj jakieś zrządzenie losu, rozrzutność lub nierozsądna decyzja może zniweczyć ten plan. Przykładowo, jeżeli ktoś zdecydował się na "super-pewne" lokaty we frankach.
Cytat:Dla mnie bogaci ludzie to tacy, ktorych kapital pracuje dla nich bez ich udzialu niezaleznie od tego co robia i ile wydaja.
Dla mnie to ludzie bardzo bogaci. Trochę poniżej są ludzie bogaci, którzy wprawdzie nie mogliby żyć z procentu, ale ich majątek starczyłby do przewidywalnego końca życia, gdyby jakimś zrządzeniem losu stracili pracę.
Cytat:Cala reszta ktora musi pracowac zeby powiekszac swoj kapital jest juz tylko zamozna.
OK.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!