bert04 napisał(a): Konstytucja:I gdzie tam jest mowa o "kulturze narodowej"?
a) "My, Naród Polski – wszyscy obywatele Rzeczypospolitej" (preambuła)
b) "Art. 4.
1) Władza zwierzchnia w Rzeczypospolitej Polskiej należy do Narodu.
2) Naród sprawuje władzę przez swoich przedstawicieli lub bezpośrednio"
c) "art. 35
1) Rzeczpospolita Polska zapewnia obywatelom polskim należącym do mniejszości narodowych i etnicznych (...)"
Czyli: przedstawiciele Narodu są przedstawicielami wszystkich obywateli Rzeczypospolitej. Minister jest jednym z tych przedstawicieli. Natomiast Naród / obywatele składa się z różnych mniejszości narodowych i etnicznych.
Jak chcecie więcej, to możecie poczytać ustępy konstytucji o Ministrze Obrony Narodowej, Narodowym Banku Polskim czy innych instytucjach zawierających słowo "Narodowy". A także przeczytać wyrok Trybunału Konstytucyjnego z roku 2008:
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/downlo...1080TK.pdf
Cytat:Serio? Kogo z internautów nazwałem "nazistami"? Może pokażcie mi palcem taką osobę, lub osoby, bo nie widzę.Pardon, rzeczywiście nie nazwałeś mnie nazistą, tylko zarzuciłeś nazistowskie poglądy, ale to bez znaczenia z prawnego punktu widzenia. Nie nazizm jest karalny tylko propagowanie nazizmu, które Twoim zdaniem uprawiam. Najwyraźniej mimo deklarowanej traumy nazizmu się nie obawiasz, skoro podchodzisz do niego tylko rozrywkowo:
Jedynym moim "grzechem", do którego się przyznaję, jest imputowanie, że pewien user jest w istocie kolektywem pisarskim. Dlatego zwracam się świadomie w liczbie mnogiej.
A róbcie to, co was uszczęśliwia. Ja jestem na tym forum głównie z powodów rozrywkowych
Cytat:Nie dyskutujcie sami ze sobą, bo źle wam to wychodzi. Nie chcę wierzyć, że osądzacie po sobie, że dobre jest tylko to, co się zgadza z waszymi poglądami, ale nie musicie tego projektować na innych.
Przecież sam przed chwilą pisałeś, że minister Gliński nie zachował się dyplomatycznie, bo nie zapiał z zachwytu nad nominowaną do Nobla pisarką.
Cytat:Ot i przepowiednia sama się spełniła, kolektyw internetowy piszący pod ksywą "towarzyski.pelikan" przyporządkował mnie do Niemców.
Przecież sam napisałeś,że dla Ciebie o narodowości świadczy obywatelstwo. A Ty chyba masz obywatelstwo niemieckie, czy może się mylę?
Cytat:Widzisz, parę dekad temu to lewaki były buntownikami, czasem jako hipisi, czasem jako punki. Czasy się zmieniły i dziś to pokolenie prawaków uznało bunt za formę i cel. Ale ani konformizm ani bunt nie są wartościami samymi w sobie. Chodzenie z otwartym rozporkiem nie jest powodem do dumy, przyznawanie się do rasizmu czy jakiejś innej formy szowinizmu, także.
A przyznawanie się do braku krytycznego myślenia było kiedykolwiek powodem do dumy? Jeśli tak, to gratuluję. Niech Twoje ego poczuje się mile połechtane.