towarzyski.pelikan napisał(a): Co do Ziemkiewicza:
Cytat:(...)
Ale wybitni artyści często tak mają, to nasza porozbiorowa specyfika, że oczekujemy po kimś, kto dobrze umie składać słowa i zmyślać ciekawe historie, że będzie mędrcem, przewodnikiem, drogowskazem moralnych cnót i mężem stanu w jednym(...)
Napisał, wybi... ten, co najmniej znany i popularny artysta, który robi z siebie mędrca, przewodnika, drogowskaz moralnych cnót i męża stanu w jednym. A dzwon ironii aż huczy.
Cytat:Cytat:A "inteligent" od Michnika, żyjący w urojeniu wyższościowym "oświeconej elity", po prostu "nie weźmie do ręki" wierszy Rymkiewicza, książek Andrzeja Nowaka czy powieści nagrodzonej Mackiewiczem, bo "to obciach", "wstyd" etc. - jeszcze by go znajomi z uczelni albo korpo uznali za "pisiora"! Dlatego zresztą środowiska lewicowo-liberalne tak się zdegenerowały intelektualnie
Wyżej wymienionych nie znam*, ale akurat RAZ-a czytałem kilka książek, a po za tym część "Operacji Chusta", co była publikowana w internecie, autorstwa TT. Ten pierwszy mi się lepiej podobał.
(*ja już od dłuższego czasu nie mam kontaktu z aktualną polską literaturą, poza paroma wybranymi wyjątkami)
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!