bert04 napisał(a): I nie, nie wchodzi, natomiast opozycja w Sejmie miewa władzę na innych poziomach. Tych nie związanych z rządem (dlatego wojewodowie, należący do administracji rządowej, podlegają PiS, a marszałkowie wojewódzcy czy prezydenci miast, już nie. Ba, jeden były polityk opozycji jest ciągle jeszcze niby-prezydentem UE. To jednak nadal nie jest tożsame z tą władzą państwa, a tylko jakimiś lokalnymi czy też ponadpaństwowymi tworami.
Cytat:Władza lokalna – instytucja polityczna, która dysponuje możliwością wpływania na tworzenie reguł obowiązujących w danej społeczności, ograniczonej terytorialnie. Władza lokalna jest częścią władzy państw, ponieważ podlega ona centralnym ośrodkom decyzyjnym i obowiązującemu w kraju prawu (np. konstytucji). Władza ta nie jest suwerenna, tzn. najwyższa i nieograniczona, gdyż taką władzą dysponuje tylko państwo. Władza lokalna powstała dlatego, że państwo zrezygnowało na jej rzecz z części swoich uprawnień, jednocześnie ściśle określając zakres jej kompetencji oraz skalę jej odpowiedzialności.źródło; wiki
W demokratycznych systemach władza lokalna posiada dużą swobodę i autonomię, poza tym jej pozycja zależy głównie od regulacji prawnych (np. dostęp do subwencji i pożyczek wzmacnia ją).
Cytat:Dla psycholewicy przyznanie się do błędu nie boli, jak widać psychoprawica będzie szła w zaparte.W takim razie czekam, aż się przyznasz.
To co robisz, to szukanie dziury w całym i zdradza Twoje psycholewackie obsesje. Ja jestem prosty chłop ze wsi i u mnie na wiosce nie dbamy aż tak bardzo o precyzję języka. U nas "rzad"="państwo"="władza". Ci co rządzą, czy centralnie, czy lokalnie to wszystko jest rząd albo władza. Przy okazji wyszło, jak lewoliberalna ynteligencja nie potrafi w swojej arogancji znaleźć wspólnego języka z prostym ludem wsi, który - jak pokazały przedostatnie i ostatnie wybory - jest trzonem polskiego społeczeństwa.
Cytat: Przynajmniej wywołałem reakcję, jak poprzednie komentarze nie starczały. Ale wiem, nie było to ładnie. Nawet jak nadal uważam, że obecna osoba pisząca pod pseudo TP to nie ta sama osoba, z którą dyskutowałem w innych tematach, która takich prostackich błędów by nawet w ogniu polemiki nie popełniała.Niebawem będzie temat poświęcony osobowości mnogiej, którą mi imputujesz.
Ale kto wie, ile was tam jest.