Ja znam twórczość Sapkowskiego i nawet te przeklejki, które wyśmiewają uwielbienie turbosłowian do Wiedźmina. Natomiast chodziło mi o to, że w przekazie medialnym nie zauważyłem sformułowań - Sapkowski - antypolski. Zresztą na tym blogu też nie ma sformułowania "antypolski", jedynie śmianie się z prawicy, że wybrała sobie idola, który prezentuje lewicowe treści.
Jeszcze do tych muzyków co wymieniłem, ale już w skali światowej, to dodałbym Ennio Morricone, prawak jak się patrzy, a nawet Oscara dostał.
Powiedziała dokładnie - "spróbować napisać ją trochę od nowa, nie ukrywając tych wszystkich strasznych rzeczy, które robiliśmy, jako kolonizatorzy, jako większość narodowa, która tłumiła mniejszosć, jako właściciele niewolników, jako mordercy Żydów"
DziadBorowy napisał(a): Tylko tezą tego całego wywodu było coś innego. A mianowicie to, że przez to, iż prawica nie ma praktycznie żadnych ciekawych twórców każdy ciekawy twórca siłą rzeczy jest spoza prawicy.To jest tożsame z tym co pisałem - "nie istnieje" to jest taki zwrot, nieciekawy twórca nie istnieje w świadomości odbiorców.
Jeszcze do tych muzyków co wymieniłem, ale już w skali światowej, to dodałbym Ennio Morricone, prawak jak się patrzy, a nawet Oscara dostał.
DziadBorowy napisał(a): Co powoduje, iż prawica widzi go jako twórcę lewicowegoMyślę, że to wypowiedzi tych twórców powodują często, że prawica widzi go jako lewicowego.
DziadBorowy napisał(a): A brak nagród dla twórców "prawdziwie Polskich" nie wynika z żadnych żydowsko-lewackich spisków, tylko z mizerii tych twórców.Czy spiskiem jest to, że pewne środowiska są przesiąknięte lewicowcami i promują określone poglądy? Włącz sobie Oscary, tam masz festiwal liberałów z USA.
towarzyski.pelikan napisał(a): Ja przede wszystkim zauważyłem, że p. Tokarczuk nie powiedziałam że "Polacy mordowali Żydów", tylko "Polacy byli mordercami Żydów"
Powiedziała dokładnie - "spróbować napisać ją trochę od nowa, nie ukrywając tych wszystkich strasznych rzeczy, które robiliśmy, jako kolonizatorzy, jako większość narodowa, która tłumiła mniejszosć, jako właściciele niewolników, jako mordercy Żydów"