lumberjackt napisał(a): Ponadprzeciętna wrażliwość zaślepia rozum. Czy Niemcy po przyjęciu prosto na klatę fali imigrantów rozwiązali problem fali imigrantów? Jeśli czyjąś pasją jest zajmowanie się syzyfowymi pracami, to niech przynajmniej nie wciąga w to innych. Niemcy zapragnęli uczynić z siebie królika doświadczalnego więc niech nim będą, a my obserwujmy jak jedno z najbogatszych i najlepiej zorganizowanych państw na świecie radzi sobie z wdrażaniem do nowego życia dużego zbioru analfabetów zajmujących się wypasaniem owiec. Jeśli odniosą sukces, to będzie można spróbować wdrożyć takie rozwiązanie w naszym kraju.
A fale migrantów z Afryki i Bliskiego Wschodu wygasną w momencie, w którym nie będzie tam wojen i ludzie zaczną sobie budować dobrobyt.
Do tej pory odsetek pracujących migrantów w Niemczech, którzy są tam (z tego co pamiętam) dłużej niż 10 lat jest wyższy niż odsetek ludzi ogółem pracujących w Polsce. Głęboko mnie wzrusza ta troska o Niemcy za każdym razem gdy ktoś poruszy kwestię, że problem uchodźców to niekoniecznie spektrum "brać wszystkich jak leci/odrzucać wszystkich jak leci", ale jestem głęboko przekonany, że Niemcy jednak sobie poradzą.
To tak na marginesie. Bo akurat to czy pani Tokarczuk ma rację odnośnie uchodźców czy też nie, nie ma większego znaczenia w kwestii słów o które toczy się dyskusja.
Cytat:PiS nie przyjął kilku tysięcy muzułmanów chuj wie skąd i nadających się do brania zasiłków, a przyjął kilkanaście tysi muzułmanów, którzy zasiłków nie biorą i nadają się do pracy. To powód do zmartwienia czy pochwała za trzeźwe myślenie?
Skąd przekonanie, że tamci co PIS odrzucił bali się pracy a ci przyjęci przez PIS pracy się nie boją?
Cytat:Przez to mamy już 11 stron dyskusji o tym co autorka miała na myśli... z powodu braku jednego doprecyzowującego słowa.
A wystarczyłoby aby ktoś wreszcie przeczytał to co było już tu wklejone 2 razy:
http://lubimyczytac.pl/aktualnosci/6150/...-tokarczuk
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"