lumberjack napisał(a): A ja nigdzie jeszcze nie wyczytałem, że Polacy są świętojebliwymi aniołkami, które nie maja nic za uszami.Na przykład premier Morawiecki rozpowiada wszędzie, że w Polsce w ogóle nie ma problemu z antysemityzmem, wszyscy Żydzi w czasie wojny ocaleli tylko i wyłącznie dzięki pomocy Polaków a każdy Żyd, który spotkał Niemca to był martwy Żyd.
Cytat:Nie ma równości między narodami tak jak nie ma jej między ludźmi. I jak są mądrzejsi tak są i głupsi ludzie i to samo tyczy się narodów, które są bardziej lub mniej agresywne/tolerancyjne etc., a to wszystko jest zależne od kultury, ich indywidualnych doświadczeń historycznych i dominującej aksjologii.Ciekawi mnie jak można ocenic naród niemiecki: to w zasadzie ci sami ludzie, którzy z "krwiożerczych" nazistów zamienili się w jeden z najbardziej tolerancyjnych krajów na świecie, i to w ciągu paru pokoleń.
Cytat:Turkowie wyrzynali Ormian, a teraz Kurdów, Niemcy wyrżnęli Żydów, Włosi byli faszystami, Anglicy są odpowiedzialni za pierwsze obozy koncentracyjne w Afryce i ludobójstwo Burów i Aborygenów. Belgowie za Leopolda II wyrżnęli 8-10 mln osób w Kongo.A ile na sumieniu mają na przykład Słowacy? Czy Holendrzy są bardziej moralni a ich kultura stoi na wyższym poziomie od Belgów bo nie mają na sumieniu 10 mln ludzi w Kongo? Na kim spoczywa odpowiedzialność za klęskę głodu na Ukrainie - na narodzie rosyjskim czy Stalinie i jego poplecznikach?
Cytat:Nasz naród ma taką kulturę, która nigdy nie generowała i nie generuje tego typu skurwysyństwa na masową skalę. A jak już się dzieje coś chujowego, to na znacznie mniejszą skalę niż w przypadku części innych nacji/kultur. Jedwabne, rzeź galicyjska (3 000 osób zamordowanych), stan wojenny (ponad 100 osób) etc. to wszystko czym możemy się "poszczycić"...Ja bym powiedział, że nasz naród nigdy nie miał takiej władzy i potęgi politycznej, która wygenerowałaby skurwysyństwo na masową skalę. Zawsze nas bardziej ograniczali sądziedzi w naszych zapędach niż czyniła to nasza kultura.