bert04 napisał(a): Jestem pewien, że chciałeś mi powyżej coś powiedzieć, ale nie wiem co. Czy Egipt umie używać wojska? Czy Sudan lub Etiopia nie umieją użyć położenia?
Pytanie na ile prawdopodobne jest pomyślne uderzenie na tamę i czy Etiopczycy są w stanie temu zapobiec. Ale skończy się tak, że się dogadają i nikt nikogo nie zmusi do podległości.
Cytat:Nawet na tej stronce reklamowej widać, że w tej bańce spekulacyjnej wybudowano jakieś trzy wieżowce. Życzę powodzenia Nigeriańczykom, ale szampana bym jeszcze nie otwierał.
Więcej niż trzy.
Daj im czas. To bodaj pierwszy taki projekt w Afryce. Z czasem się zapełni. Zresztą, muszą coś tam robić żeby im morze nie zalało Lagos i reszty wybrzeża. Niestety slumsy zaleje, ale kto będzie mógł, to sobie kupi alternatywę.Cytat:Co do partyzantów, nie muszą przejmować stałej kontroli. Wystarczy uszkodzenie.
Co spotęguje aktywność wymierzoną przeciwko nim i lepsze chronienie samych wodociągów.
Cytat:Nie wiem, od kiedy śledzisz ten temat. Ale zaczęło się od prototypowej techniki uzyskiwania wody z powietrza. Ta technika jeszcze tak na dobre nie istnieje, są próby w terenie, o wynikach nie wiemy. Oczywiście, że łatwiej jest zbudować stację odsalania i rurociąg, to technika z XX wieku, jak nie wcześniej nawet. Więc technicznie oczywiście łatwiej jest to wykonać. Główne problemy to kwestie polityczne.
Cytat:Technikę można opracować lub importować. Demokracji, wolnego rynku, pokoju już tak łatwo nie idzie. Dlatego dla krajów śródlądowych IMHO rozwiązania "autonomiczne" jeszcze długo będą miały przewagę nad każdą rurą przez niespokojne granice.
Ty jesteś sceptyczny co do możliwości zaszczepienia korzystniejszych rozwiązań intelektualnych na tych terenach, a ja przeciwnie. Wierzę, że to się w końcu uda i żadna aktywność terrorystyczna nie jest w stanie przezwyciężyć tego trendu.
A te autonomiczne technologie chyba nie dają uzysku na skalę przemysłową, a taki jest wymagany do dynamicznego egzystowania. Nie sądzę, aby były one rozwiązaniem dla państw interioru. W sumie, w najgorszej pozycji jest chyba Czad.
Szczury w pojazdach. Wg eksperymentu, szczury które miały możliwość samodzielnego sterowania pojazdem (ROV - POS - pojazd operowany szczurem) miały wyższy poziom hormonu przeciwdziałającego hormonowi stresu od gryzoni, które biernie siedziały w pojazdach sterowanych przez badaczy.
https://www.caranddriver.com/news/a29563...ess-study/
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.