Kuna napisał(a): Religia powinna być prowadzona w salkach przy kościele (…)Zgadzam się z początkiem Twojej wypowiedzi, ze katechezy powinny wrócić do salek katechetycznych, natomiast nie uważam, żeby dobrym pomysłem było samo zastąpienie tych katechez religioznawstwem. To znaczy: nie mam nic przeciwko wprowadzeniu takiego przedmiotu albo chociaż jakiegoś cyklu zajęć w ramach innego przedmiotu, natomiast religia chrześcijańska powinna być potraktowana w sposób uprzywilejowany, ponieważ ta religia jest jednym z filarów naszej cywilizacji, w związku z tym ja bym optowała za takim przedmiotem jak "Wiedza o chrześcijaństwie", który miałby charakter czysto naukowy i nie ograniczałby się do religii katolickiej. Alternatywnie można by pomyśleć nad przedmiotem "Cywilizacja zachodnia"/"Korzenie cywilizacji zachodniej" i tam wrzucić m.in. chrześcijaństwo, filozofię antyczną, podstawy łaciny etc. Może nawet ta druga alternatywa byłaby lepsza i antyklerykały by się mniej sapały.
Byłoby ok, gdyby był przedmiot taki jak religioznawstwo o różnych religiach, wierzeniach. Ale to temat na inny raz i na pewno niemożliwy w aktualnym stanie naszego kraju.
|
Pytanie o religię w szkołach
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości