ZaKotem napisał(a): Ja właśnie nie rozumiem tego strachu przed uzależnieniem. Czy ktokolwiek uważa, że USA są uzależnione od Kanady, Meksyku i... Wenezueli, bo stamtąd sprowadzają ropę?
USA mają ropę z USA, Kanady, Meksyku i Wenezueli.
Polska ma ropę z Rosji, Rosji, Rosji i Rosji.
Mądry kraj dba o dywersyfikację importowanych surowców. Dla klienta najlepiej gdy ma do wyboru produkty od kilku różnych konkurujących ze sobą firm. Gorzej gdy musi polegać na molochu-monopoliście...
Po drugie - gdy tylko Ukrainę ogarnęła pomarańczowa rewolucja i kraj wymknął się z pod kontroli ruskich marionetek Rosja od razu dojebała temu krajowi wyższe ceny za gaz i zagroziła przerwami w dostawie tego surowca.
ZaKotem napisał(a): Obecnie "zakręcanie kurka" Unii byłoby równoznaczne z zakręcaniem garoty na szyi Putina.
Kuźwa. Przecież Putin nie zakręci kurka całej Unii tylko Polsce. Do Unii surowiec pójdzie sobie przez Nord Stream 2...
zefciu napisał(a): Drugie mnie nie wkurwia w ogóle, bo nie oszukuję się, że Jankesi (czy w ogóle jacykolwiek politycy) wstrzymają się od działania „bo to ich nie dotyczy” (w sytuacji, w której ich oczywiście dotyczy), a działanie jest akurat z interesem Polski zbieżne.
O właśnie, coś mi umkło, a właśnie mi się przypomniało:
zefciu napisał(a): Jeśli przejdzie, to okaże się, że pisowski kurs antyunijny, a proamerykański ma jakiś tam sens.
Pisowski kurs nie ma tu żadnego znaczenia - wydaje mi się, ze USA prowadziłyby taką samą politykę niezależnie od polityki PiSu. Nie jest więc żadną zasługa PiSu, że USA zachowują się tak jak się zachowują - po prostu nie chcą one utracić swoich wpływów (w kraju o dużym potencjale) na rzecz Rosji.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać