mnie też słabi ta "neutralność rasowa". Może przeszłoby to u ludzi, w końcu są najbardziej rozwiniętą rasą w świecie wiedźmina, pewnie dużo podrózują i tak dalej. Tyle, że w uniwersum wykreowanym przez sapkowskiego to jest po prostu niemożliwe, żeby ludzie siebie nawzajem nie prześladowali z tego powodu. Elfy z tego co pamiętam miały w ogóle odmienne kolory skóry od ludzi, więc mogliby to też jakoś zaakcentować - np podkolorować czarnoskórego aktora w jakiś "nieludzki" odcień, niekoniecznie dążący do białego. Takie głupie Elder Scrolls ma chyba elfy we wszystkich kolorach tęczy.
No ale w szerszym kontekście to jest hipokryzja - nie spodziewam się na przykład filmu gdzie biały aktor wciela się w czarnego niewolnika, albo czarny aktor czy azjata w żyda. Albo w nazistę
Btw ja sobie nilfgaardczyków wyobrażałem jako czarnoskórych, czytając wiedzmina jako dziecko
z południa, nazywali ich czarnymi
Triss mogła chociaż zafarbować włosy. A driady z tego co pamiętam nosiły chyba ciutek mniej ubrań i używały kamuflażu.
edytka: ej właściwie to nie wiem czym była ta cała koniunkcja sfer ale to w sumie całkiem możliwe, żeby świat wiedźmina zamieszkiwali ludzie o różnych kolorach skóry, skoro przybyli z innego świata
No ale w szerszym kontekście to jest hipokryzja - nie spodziewam się na przykład filmu gdzie biały aktor wciela się w czarnego niewolnika, albo czarny aktor czy azjata w żyda. Albo w nazistę
Btw ja sobie nilfgaardczyków wyobrażałem jako czarnoskórych, czytając wiedzmina jako dziecko
z południa, nazywali ich czarnymiTriss mogła chociaż zafarbować włosy. A driady z tego co pamiętam nosiły chyba ciutek mniej ubrań i używały kamuflażu.
edytka: ej właściwie to nie wiem czym była ta cała koniunkcja sfer ale to w sumie całkiem możliwe, żeby świat wiedźmina zamieszkiwali ludzie o różnych kolorach skóry, skoro przybyli z innego świata
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down