Gawain napisał(a): Jaskier jest wporzo. Trochę za bardzo rozdygotany i mniej inteligentny niż pierwowzór, ale to początki, może się rozwinie. W każdym razie mnie się podoba ta kreacja. I Yenn też może być. Chociaż magia jest jakoś tak nielogicznie rozpakowana. Na początku jest to magia "równowagowa", a pod koniec to już zwykłe hokus-pokus.
Po oglądnięciu całości ten zarzut upada. W ostatnim odcinku jednak jest pokazana ta równowaga i widać, że używanie magii kosztuje. Można założyć, że po prostu dla doświadczonego czarodzieja typowe zaklęcia są na tyle łatwe, że nie widać po nim żadnych kosztów czerpania więc jakiś portal czy stworzenie iluzji dla obserwatora wygląda jak hokus-pokus.
Cytat:Poczekam na reakcję po ostatnim odcinku, ale pewien zwrot akcji zapewne zostanie zrównany na forum z ziemią...
Nie wiem czy chodzi Ci o scenę w której
Spoiler!
ale jeżeli tak, to zależy jak to wyjaśnią w drugim sezonie. Czy to ma jakiś cel fabularny, czy jedynym powodem takiego rozwiązania były ograniczenia budżetowe i możliwość uniknięcia kręcenia
Spoiler!
Ogólnie serial nie jest zły. Daję mu 7/10. Ostatnie 4 odcinki wyraźnie lepsze od reszty. Jest jeszcze sporo do dociągnięcia w kolejnym sezonie, ale jak twórcy wyciągną poprawne wnioski to może być dobrze. Myślałem, że bardziej to spierdolą

"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"