Ciekawy (uprzedzam - trochę długi) artykuł na temat walki o władzę, wpływy i pieniądze:
https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci...ow/s3ed6em
Cytat:Po zawiadomieniu Jarosława Kaczyńskiego prokuratura przez lata bezskutecznie szukała haków na organizatorów największych pokazów lotniczych w Polsce. W końcu zatrzymała trzech wysokich rangą oficerów na podstawie opinii, którą sporządził członek rady programowej PiS. Sąd nie pozostawił na niej i jej autorze suchej nitki.
[...]Komu i dlaczego mogło zależeć na zdyskredytowaniu wysokich rangą oficerów wojska i największych pokazów lotniczych w Polsce? Żeby to zrozumieć, trzeba wiedzieć, czym jest ta impreza dla wojska, ale również dla miasta Radom.
Air Show to ogromne przedsięwzięcie. W jego organizację zaangażowane są setki osób i aż cztery podmioty publiczne, w tym: Dowództwo Sił Powietrznych, miasto Radom, Aeroklub Polski, Port Lotniczy Radom oraz operator finansowy współpracujący z wojskiem – wcześniej Targi Kielce, potem SWAT.
Wojsko nie mogło samodzielnie zorganizować tej imprezy, bo jak wyjaśnia to jeden z oficerów „pokazy mają promować lotnictwo. Zaprasza na nie dowództwo Sił Powietrznych, ale ustawowo wojsko nie może prowadzić działalności gospodarczej. Dlatego wybiera operatora finansowego. Ponieważ impreza jest biletowana, jej organizacja nie obciąża podatników”.
Do 2007 roku operatorem finansowym pokazów były Targi Kielce. Wojsko jednak zerwało z nimi współpracę, ponieważ pokazy przynosiły straty, a same Targi Kieleckie, nie kwapiły się, by regulować należności finansowe. To zdenerwowało gen. Andrzeja Błasika, ówczesnego dowódcę Sił Powietrznych, który w 2010 roku zginął w katastrofie smoleńskiej. Zerwał więc umowę z Targami Kielce. Wtedy wojsko zaczęło pilnie szukać innego podmiotu, który stałby się operatorem finansowym.
Ryszard Pietrzak: – Gen. Błasik mnie wezwał i zapytał: „Chcesz współorganizować Air Show”? Odpowiedziałem: „Mogę spróbować”. On: „Ale czy to mi zrobisz?” Odpowiedziałem: „Stanę na głowie, żeby było dobrze”. Od tego się zaczęło. Pierwsze pokazy współorganizowaliśmy w 2009 roku i po raz pierwszy Air Show przyniósł wtedy zysk.
Wybór gen. Błasika nie były przypadkowy. Stowarzyszenie SWAT działało na rynku od 2000 roku. Było znane w środowisku wojskowym z rzetelności organizacyjnej i skuteczności w szukaniu sponsorów.
[...]Śledztwo w sprawie Air Show prowadzone jest od 2015 r. Podstawą do jego wszczęcia był anonim, który dostał prezes PiS Jarosław Kaczyński i przekazał go do prokuratury. Jak twierdzą informatorzy Onetu, autorzy donosu są związani z radomskim układem, który sam chciał przejąć organizację tej imprezy. Tę informację potwierdziliśmy w kilku niezależnych źródłach.
Oficer znający kulisy sprawy: – W 2014 roku port lotniczy w Radomiu zgłosił pretensje, że SWAT został wybrany bez przetargu, oraz że pieniądze z pokazów nie są odprowadzane do Skarbu Państwa. Przypomnę, że one zostawały na subkoncie stowarzyszenia i służyły do organizacji następnej edycji. Potem osoby związane z radomskim układem wysłały do wojska sygnał, że sami chcą zostać operatorem finansowym. Mielibyśmy im za to płacić około 600 tys. zł brutto rocznie, a SWAT za to samo dostawał 25 tys. zł.
Inny wojskowy dodaje: – Osoby związane radomskim układem lokalno-politycznym za wszelką cenę chciały dostać pieniądze od wojska, bo port w Radomiu był zadłużony, deficytowy. Wtedy zaczęły spływać donosy. W konsekwencji śledztwo wszczęła prokuratura i prowadzi je od czterech lat.
https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci...ow/s3ed6em
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać