Byłbym zapomniał
Tą "trzecią osobą" była ta odrażająca kanalia:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Philipp_Lenard
Na polu nauki miał niewątpliwe osiągnięcia, za co dostał też i Nobla. Później zajął się zwalczaniem "żydowskiej nauki". W książce o wielkich fizykach pomijał wszystkich żydów, w innej zajmował się zwalczaniem teorii względności. Znamienne, że Emil Rupp, będąc jego uczniem, potajemnie promował z udowadniania (?) TE. Lenard już wtedy powątpiewał, że taki eksperyment mógł być przeprowadzony w jego laboratorium.
Cóż, pewnie w tamtych czasach ujawnienie oszustw Ruppa było tak ochoczo podejmowane przez zwolenników "aryjskiej nauki", jak dziś prawdziwe i rzekome błędy klimatystów są rozwałkowywane przez anty-klimatystów.
bert04 napisał(a): A w mojej zagadce nie wiem, co tu jeszcze podpowiedzieć, wydaje mi się, że podałem sporo namiarów. Może trochę uzupełnię. Pierwszy naukowiec to "gigant fizyki". A drugi naukowiec był związany z pewną (trzecią) osobą, która tego "giganta" nie lubiła. Był nawet, o ironio, jego uczniem.
Tą "trzecią osobą" była ta odrażająca kanalia:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Philipp_Lenard
Na polu nauki miał niewątpliwe osiągnięcia, za co dostał też i Nobla. Później zajął się zwalczaniem "żydowskiej nauki". W książce o wielkich fizykach pomijał wszystkich żydów, w innej zajmował się zwalczaniem teorii względności. Znamienne, że Emil Rupp, będąc jego uczniem, potajemnie promował z udowadniania (?) TE. Lenard już wtedy powątpiewał, że taki eksperyment mógł być przeprowadzony w jego laboratorium.
Cóż, pewnie w tamtych czasach ujawnienie oszustw Ruppa było tak ochoczo podejmowane przez zwolenników "aryjskiej nauki", jak dziś prawdziwe i rzekome błędy klimatystów są rozwałkowywane przez anty-klimatystów.
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!