Gawain napisał(a): Święcenie potraw to w gruncie rzeczy czyste pogaństwoSe wypraszam. Wiem, że ten pogląd jest rozpowszechniany, ale w zasadzie nigdy nie słyszałem jego sensownego wytłumaczenia. W ortopraksję prawosławną wpisuje się święconka doskonale i w jakiejś formie jest praktykowana w różnych kulturach, które nie mają wspólnego pogańskiego mianownika. Łacinnikom, widać, nie do końca pasuje. Z krajów łacińskich występuje ona akurat w tym, któremu najbliżej do Rusi. No to jak mam odpowiedzieć na pytanie o jej genezę?
Cytat:upatrują w Biblii odpowiedzi na wszystkie pytania i sobie po swojemu kontemplująA to jest prawda, że w intelektualnej warstwie polskiej religijności jakoś się utrwaliła ta koncepcja sola scriptura i KRK nawet za bardzo nie próbuje z nią walczyć.
Cytat:Oprócz czystej heretyckości okazywało się, że ludność na wschodzie jest bardziej protestancka od tych na zachodzie.Zauważmy, że także bardziej wierząca.
Cytat:Nie zaskakuje także opinia Tomasza Terlikowskiego, który stwierdził: „Większość z nas stanowią bowiem niewierzący i niepraktykujący wtórni poganie, którzy wciąż jeszcze – z zupełnie nieracjonalnych, czysto kulturowych powodów – określają siebie mianem katolików”.Mnie nie zaskakuje, ale nie dlatego, że „wiem, jacy są Polacy”, tylko dlatego, że jestem świadom elityzmu Terlika.