pilaster napisał(a): Jednak to widzenie Yody moze potraktować poważnie jedynie widz, który z góry WIE jak ostatecznie skończy Anakin.A to nie jest ważne, czy już traktuje poważnie, czy jeszcze nie. Właśnie na tym polega ta gradacja. Najpierw mamy czarnowidztwo Yody, potem zakazane uczucie, potem mordy, potem paniczny strach, a na końcu przejście w pełni na Ciemną Stronę.
Cytat:Temu, że zabijanie wrogów nie budziło jednak zastrzeżeń prawdziwych Jedi.Ale Anakin nie zabijał tylko wrogów. Wymordował całą wioskę, z której pochodził wróg.
Cytat:Mace Windu uważał że lepiej będzie sprzątnąć Palpatine - było nie było najwyższego dygnitarza Republiki - niż kłopotac się jakims tam burzuazyjnym prawem, czy procesem.Nie o to chodziło przecież. Palpatine dysponował Mocą. Dlatego był niebezpieczny.
Cytat:Po prostu w epizodach IV-VI, kiedy Jedi nie ma już w Galaktyce (poza Obi Wanem i Yodą) zostali oni straszliwie wyidealizowani. Przez Obi Wana i Yodę własnie, bo poznajemy Jedi z ich opowieści o "starej dobrej Republice", nie kłopocząc się pytaniem, dlaczego owa Republika upadła, skoro była taka fajna.Tutaj się zgodzę, oczywiście.
Cytat:W otoczeniu innych wspólczenych sobie Jedi, Anakin nie odbiega jakoś specjalnie in minus.Zależy pod jakim względem. Inni Jedi potrafią być okrutni i „iść na skróty”, ale nie w imię własnych emocji. To jest właśnie ta różnica między Anakinem a resztą.
Cytat:No przeciętny widz nie jest przecież aż tak kumaty, jak zefciu.Ale przecież nie piszę, że ja jestem bardziej kumaty od innych, więc rozumiem, że to były zapowiedzi. Wręcz przeciwnie. Niczego takiego nie widzę. Dlatego pomysł, aby bohater serialu mówił mi wprost, że były uważam za tandetny.
Cytat:samą swoją obecnością utrudniali dobranie się do niej - przecież sama Daenerys tak właśnie mówiła to Jonowi.No mówiła. Bo jak pisano te słowa, to jeszcze planowano, że Daenerys spali żywe tarcze w twierdzy, a nie będzie latać nad miastem i palić ludzi bez sensu. O tym właśnie pisałem już przynajmniej dwa razy.
Cytat:Pozostałe blokowałyby sobie nawzajem pole ostrzału.Przecież nie chowała się za skorpionami. A ryzykowanie ewentualnego friendly fire to i tak lepsza ewentualność, niż dać się wymordować.
Cytat:Atak na Królewską Przystań to akurat jedna z najlepszych scen w tym sezonie - lepsza niż bitwa z zombiakami.I znowu – dziwaczne porównanie. „To jest naprawdę dobre, lepsze niż zgniłe jaja z dziegciem”.