Sigtrygg Żeglarz napisał(a): Nie wiadomo jak było.
Pewnych rzeczy nie wiadomo. Ale to nie usprawiedliwia wyciągania „faktów” z dupy.
Cytat:Mediewistyka
A Ty w ogóle wiesz, że Nicea nie odbyła się w Średniowieczu, czy nie wiem, co to znaczy „mediewistyka”.
Cytat:KLUCZOWYCH
Rozumiem, że brakuje Ci argumentów, ale to nie usprawiedliwia wydzierania się.
Cytat:W przypadku religii, która nie uznaje FAKTÓW
A coś na poparcie tej tezy będzie, czy uważasz, że jak krzykniesz, to stanie się prawdą.
Cytat:Ciągle czekam na poważne badania z dziedziny chrystianizacji Europy.
A po czym poznasz, że badania były poważne?
Cytat:Mam nadzieję, że zostanie w końcu odnaleziony szkielet Jezusa i Maryi.
Ja wiem, że Izrael bierze udział w Eurowizji, ale weź, do ciężkiej cholery doucz się geografii.
Cytat:Pobrane próbki strontu z uzębienia, ustalenie na co zmarli, co jedli itd.. itd. To rzuci nowe światło na ustalanie, kto był ojcem
W jaki sposób pobranie próbki strontu z uzębienia ma rzucić światło na ojcowstwo Chrystusa?
Cytat:rzeczywistego Joshue, czy Jozue, protoplasty tej fikcyjnej (?) ikony chrześcijaństwa o łacińskim już imieniu Jesus Christ.
Jesus Christ to przecież forma angielska. Wywodzi się od łacińskiego Iesus Christus, a to od greckiego – Ιησούς Χριστός. Czemu się uparłeś, że akurat łacińskie imię?
Cytat:Jak było w Nicei?
A jak będzie w akapie?
Cytat:Tego na razie nie wiemy
Trochę wiemy. W zasadzie na pewno wiemy, że:
- Głównym tematem dyskusji w Nicei był problem ariański.
- Pojawiły się trzy stronnictwa – ariańskie; to które uznano za ortodoksyjne (hasło: „współistotny”); oraz to, które próbowało ustalić jakiś kompromis (hasło: „podobny”) – zwane semiariańskim
- Cesarzowi zależało na zwycięstwie tego ostatniego i to ostatnie reprezentowali „jego ludzie”.
- Zwyciężyło stronnictwo „współistotny”. Ostatecznie deklarację podpisali mniej lub bardziej chętnie prawie wszyscy biskupi obecni.
- Zajmowano się też różnymi innymi kwestiami, wśród których nigdzie nie jest wspomniana lista, ani redakcja Pisma Świętego
Cytat:ponieważ wszelkie źródła podsuwane przez watykańskich ekspertów
A co tutaj mają do rzeczy watykańscy eksperci? Gdzie Nicea a gdzie Watykan? Mamy na temat Nicei źródła, również z pierwsze ręki. Zarówno przychylne stronnictwu ortodoksyjnemu, jak i niechętne mu. Co nieco da się zrekonstruować.