pilaster napisał(a):Cytat:Dałem linka do HISHE, tam znajdziesz odpowiedź na to pytanie.No to niech da bert tego linka.
bert04 08.01.2010 o 13:33 napisał(a): http://www.youtube.com/watch?v=0cxjlN9e9-c&t=3m10s
Oczywiście to było pół żartem pół serio, ale jak mówił młody Luke, przez to niemożliwe byłyby epizody IV i następne.
Cytat:Cytat:1. Piracić można też poza Westeros,
A konkretnie gdzie?
A konkretnie gdzie Euron się podziewał między rebelią ojca a powrotem do ojczyzny? Według własnych wypowiedzi piracił od Oldtown do Quarth (w Essos)*. Można? Można.
Oczywiście to jedna z możliwości, inna jest, że klepią biedę od czasów pacyfikacji przez Tagaryenów.
(*podaję angielskie nazwy, polskich nie znam)
Cytat:Tym bardziej powinna już jakieś przygotowania poczynić i plany mieć. Ale kiedy Tyrion ją o to pyta to jest na niego wręcz wściekła.
Khem, jak to było... hormony?
Cytat:A jak się nie zechcą odesłać?
W pierwotnych planach była ich przywódczynią, a w rezerwie miała trzy smoki.
Cytat:W zasadzie wygubienie ich w jakiejś jednej dużej bitwie jest i tak najbardziej rozsądnym rozwiązaniem
W momencie, jak wygrana jest pewna, być może. Choć zbyt machiaweliczne, musielibyśmy zakładać, że Darth Daneyris już podczas nocy poślubnej z Khalem Drogo planowała posłanie żołdaków na pewną śmierć... no bo przecież plan użycia tych wojowników nie był nawet jej autorstwa, ale jej braciszka.
Ale wiem, poza imputowanym Ci (słusznie lub nie) fanboyostwem masz też organiczną preferencję do racjonalizowania wszelkich decyzji ludzkich. Ludzie dla Ciebie nie mogą być głupi, oni mogą być co najwyżej "rozsądni inaczej". Dlatego też nie przyjmujesz rozwiązania najprostszego, że albo Dania była głupia, albo, co jeszcze bardziej prawdopodobne, autorzy scenariusza.
Cytat:To nie jest serial biograficzny, tylko polityczny. Pokazuje nie przemianę Hitlera, a raczej całego niemieckiego społeczeństwa. Jak "Kabaret", który jednak zrobił to dużo lepiej.
Odbierałem to inaczej. Robert Carlyle bardzo dobrze odzwierciedlał, jak historia Austrii i Niemiec wpływała na "rozwój osobowości" Hitlera. Najlepsze dla mnie były sceny od Puczu Monachijskiego do mowy w sądzie, pokazywały chwilowe załamanie, próbę samobójstwa, a potem kluczowe odwrócenie ról i zrobienie z siebie "ofiarę systemu". Jeżeli nie widziałeś tych psychologicznych aspektów, to chyba oglądałeś na Fast Forward.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!