Teista napisał(a): No i zrobił się zamęt.Sam się nie zrobił.
Cytat:Czy jest jakaś metoda, by prowadzić dyskusję na forum, na dany temat?Jest. Polega ona na tym, że trzymamy się wątku i nie uciekamy w dygresje dłużej niż na akapit.
Cytat:Słowiaństwo to nie jest jedyny „poganizm” na Świecie.A czy ja tak twierdzę?
Cytat:W tych czasach, u Słowian rolnictwo było prymitywne i nie było dominującym sposobem pozyskiwania żywności.A jakieś źródła na ten temat? Bo mam wrażenie, że ściemniasz, ale na poparcie tej tezy mam tylko argumenty lingwistyczne, a nie archeologiczne.
Cytat:Zgadzam się, „święconka” weszła do obrzędowości poprzez chrześcijaństwoDziękuję. O to właśnie chodziło. A oryginalny zarzut był zupełnie inny.
Cytat:W sprawie liturgii ty jesteś ekspertem. Ja wiem tyle, że poświęcenie pokarmów może przeprowadzić ksiądz, a także pan domu, gospodarz i jest to równoważny (jakby to powiedzieć sakrament, który oczywiście sakramentem nie jest) rytuał uświęcenia daru przyrody, bogów lub Boga.Katolicy używają określenia „sakramentalia”. Nie wiem, czy takie poświęcenie przez osobę świecką uszłoby gdzieś w prawosławiu.
Błogosławieństwa pokarmów może tez dokonać w domu ojciec, matka lub ktoś z członków rodziny przed porannym wspólnym posiłkiem w Uroczystość Zmartwychwstania Pańskiego” (nr 1338).http://mateusz.pl/czytelnia/mp-s.htm
Cytat:No nie jest, bo:No to ta definicja jest ułomna. Dla chrześcijan to określenie zawsze wykluczało Żydów. Co do Muzułmanów nie jest to jasne. Niektórzy uważali Islam za skrajną herezję chrześcijaństwa. Inni uważają jego wyznawców po prostu za pogan.
Dla hellenisty ateistą jest ten co odrzuca bogów, dla żyda gojem jest każdy, kto nie wyznaje judaizmu. Dla muzułmanina niewierny to każdy, kto nie uznaje nauk Mahometa, a dla chrześcijanina poganin to ten co nie jest chrześcijaninem. Podałem definicję poganina z wiki.
Cytat:W Biblii to liście palmy, a słowiańska palma to wiecha zbudowana z wielu gatunków roślin, z których każda ma swoje mistyczne, słowiańskie znaczenie.Masz jakieś źródła na ten temat? Chętnie poczytam.