Teista napisał(a): Zdanie jest całkowicie poprawne. To jest mój Pięcioksiąg. Do Żydów nikt się nie czepia, a w ich Pięcioksięgu…, tam dopiero jest byk.No jest. Jednakże istnienie byków w starożytnym Izraelu i okolicach jest raczej dobrze potwierdzone naukowo.
Cytat:W opisanym tam procesie tworzenia mamy następującą kolejności: światłość czyli dzień, później rośliny, a na końcu Słońce. Ja nie popełniłem tak oczywistego błędu, a wszyscy się czepiająNo i ta pani dostała minusa, niejednego. Ogólnie, starożytnych Izraelitów usprawiedliwia to, że w żaden sposób nie mogli mieć nawet zdawkowej wiedzy na temat historii naturalnej. Ale dzisiaj nawet dla dzieci pewne rzeczy powinny być oczywiste.. Teraz widzę zjawisko antysemityzmu z zupełnie innej perspektywy. Poza tym, tego rodzaju literatury nie oceniamy literalnie jak dzieło historyczno-kronikarskie. Należy pamiętać, że jest to zamierzony zabieg literacki, zmuszający czytelnika do uważnej lektury (licentia poetica). Ponad to, pewna pani wyglądająca na mądrą i rozsądną podała podobną przyczynę wyginięcia dinozaurów. Widziałem to w telewizji i był to poważny program informacyjny, więc to prawda, bo telewizja „nie kłamie”.

. Teraz widzę zjawisko antysemityzmu z zupełnie innej perspektywy. Poza tym, tego rodzaju literatury nie oceniamy literalnie jak dzieło historyczno-kronikarskie. Należy pamiętać, że jest to zamierzony zabieg literacki, zmuszający czytelnika do uważnej lektury (licentia poetica). Ponad to, pewna pani wyglądająca na mądrą i rozsądną podała podobną przyczynę wyginięcia dinozaurów. Widziałem to w telewizji i był to poważny program informacyjny, więc to prawda, bo telewizja „nie kłamie”.