Łazarz napisał(a): Polska konstytucja nie odróżnia nawet godła od herbu...
Racja. Błędy zawiera ustawa. Źle pamiętałem.
lumberjack napisał(a):Żarłak napisał(a): Obecne godło jest wadliwe, a nawet więcej, godłem nie jest, bo "znawcy" tworzący konstytucję na kolanie źle to opisali w artykułach.
Nom: https://niezlomni.com/oto-idealne-godlo-...ecne-foto/
Ale tak szczerze - robię szakalakę na zasady heraldyki. Obecne godło jest ładne i fajnie wygląda. Zawdzięczamy je masonom od Piłsudskiego, a ja lubię i masonów i Józefa, więc nic bym nie zmieniał. Nie żyjemy w średniowieczno-rycerskich czasach, żeby była presja co do stosowania zasad heraldyki.
Za to przepisy powołują się na zasady heraldyki. Poza nimi, istnieją też zasady tworzenia poprawnych form graficznych, których zasady heraldyki po części są prekursorem.
Cytat:Zasady tworzenia herbów, flag, sztandarów i pieczęci jednostek samorządu terytorialnego w Polsce
Sprawy związane ze stanowieniem symboli jednostek samorządu terytorialnego reguluje ustawa z dnia 21 grudnia 1978 r. o odznakach i mundurach (Dz. U. z 2016 r., poz. 38). Zgodnie z jej przepisami, jednostki samorządu terytorialnego mają prawo do stanowienia (w drodze uchwały organu stanowiącego) własnych herbów, weksyliów (flaga, chorągiew, sztandar, flaga stolikowa, banner i in.), pieczęci, insygniów (łańcuch, laska, dzwonek i in.) oraz emblematów i innych symboli (np. oznaka radnego, statuetka, klucz).
Ponadto jednostki samorządu terytorialnego mają prawo do ustanawiania odznak honorowych. Symbole te stanowione muszą być zgodnie z zasadami heraldyki, weksylologii i miejscową tradycją historyczną. Pod tym pojęciem rozumieć należy także tradycję używania danych symboli w przeszłości.
https://www.gov.pl/web/mswia/zasady-twor...o-w-polsce
To tylko pokazuje brak powagi państwa poprzez niespójność prawną. Państwo wymaga od jednostek niższego rzędu czegoś, czego samo nie przestrzega. To taka typowo polska niespójna postawa.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.