Sofeicz napisał(a):DziadBorowy napisał(a): Wychodzi na to, że spora część młodych ludzi w Polsce nie ma zielonego pojęcia jak działa państwo i gospodarka. Być może rośnie nam roszczeniowe pokolenie działające na zasadzie "nie chcę nic dać, ale mam wiele otrzymać".Z czego tak wnioskujesz?
Akurat wychodzi, że w kilku ważnych punktach (ZUS, zarządzanie firmami, obniżenie podatków) Polacy są mniej socjalni, niż Niemcy.
Z tego, że jak wynika z artykułu część z nich jednocześnie chce obniżenia podatków i zwiększenia świadczeń ze strony państwa. Czyli podatki mają być niskie ale służba zdrowia dalej "darmowa" i dobrej jakości. Niemcy przykładowo zachowują konsekwencję bo chcą socjalu ale jednocześnie nie podchodzą tak entuzjastycznie do obniżki podatków - i tu jakaś logika jest zachowana. Najwidoczniej dostrzegają powiązanie pomiędzy szeroko pojętym socjalem a tym, że kasa idzie z budżetu. Przeciwwagą dla tego jest podejście - ja chce niskie podatki i niech państwo się ode mnie odczepi - sam sobie poradzę. A tu spora część chce niskich podatków i wysokich świadczeń ze strony państwa. Wychodzi na to, że część osób nie widzi zależności, że wszystko co dostają od państwa, również w formie różnych "darmowych" usług pochodzi w dużej mierze z podatków.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"