Gawain napisał(a): Zastanówmy się... Z twierdzeniem z pierwszego zdania, że niszczenie palnety i GO to wynik tego, że istnieje coś takiego jak patriarchat.Odsłuchałem jeszcze raz bardzo uważnie. Nie ma takiego zdania.
Cytat:No i twierdzenie, że podział bajek sprawia, że kobiety nie chcą pracować w górnictwie jest dla mnie dziurawy jak gacie menela.Powiedzmy, że to dyskusyjne. Jeśli jednak nie kultura jest odpowiedzialna za podział zawodów na męskie i kobiece, to co - jako alternatywa pozostaje biologia. A wtedy powstaje pytanie, jak to możliwe, że ludzkość uległa tak nagłej i grupowej mutacji w XX wieku, że kobiety dotąd niedostosowane biologicznie do różnych zawodów stały się dostosowane.
Cytat:No i może ze stwierdzeniem, że jakby się kobiety nie dały zideologizować patriarchom to by byłe współwinne niszczeniu planety, a tak to niestety nie są.Tzn. uważasz, że wtedy by nie były, czy że teraz są w tym samym stopniu?
Cytat:Tylko twierdzi, że to jest wina tych najbardziej patriarchalnych patriarchów, a reszta ludzkości jest ofiarami toksycznej męskości.I znowu - takiego twierdzenia nie ma. To tylko twoja dziwna interpretacja. A raczej niejakiego Sofou VIII. Komentujesz komentarz, zamiast tekstu źródłowego. W całej "przemowie" babka opowiada o związku między patriarchatem a przemysłem paliw kopalnych. O związku, czego naprawdę łatwo się domyślić używając mózgu, ekonomiczno-politycznym. Nie ma ani-jednego-słowa świadczącego o tym, że związek ten miałby być związkiem przyczynowo-skutkowym. O tym mówi wyłącznie niejaki Sofou VIII. Jeśli więc chcesz powiedzieć, że ów Sofou VIII głupoty pieprzy, no to zupełnie się z tym zgadzam.
Zauważyłeś może, że jeśli jakiś tekst można interpretować różnorako (a jest to raczej typowe dla każdego tekstu sformułowanego w języku naturalnym) to jeżeli jego autorem jest Wróg, od razu narzuca się interpretacja najgłupsza z możliwych, która dowodzi niższości umysłowej Wroga?