ZaKotem napisał(a):Żarłak napisał(a): Ogólnie całość spektrum politycznego dąży do centrum. Tylko niektóre skrajne poglądy stają się częścią głównego nurtu, dlatego takie Razem czy Konfa, bez zaistnienia szczególnych czynników w społeczeństwie, nie będą samodzielnie rządzić.Rzecz w tym, że centrum jest definiowane przez ekstrema właśnie.
Czy aby na pewno...?
Socjopapa napisał(a): No właśnie. Przecież to jest marnotrawstwo zasobów i to podwójne. Przede wszystkim, gdyby zaordynował spalenie to by oszczędził na miejscu na cmentarzu, nagrobku itd.
Urnę też trzeba pochować. Nie wiem o ile to może być tańsze. Niestety macki kościelne nie pozwalają na zmianę prawa tak, aby dozwolone było rozsypywanie prochów.
kmat napisał(a): Bystrzejsi - błyskotliwsi (inteligencja). To nie to samo co przenikliwsi (intuicja, refleksja).
Nie widzę sensu w rozgraniczaniu tych bardzo podobnych pojęć.
Cytat:Rozsądek (prudencja) to coś w dużym stopniu niezależnego, pochodna raczej przenikliwości i doświadczenia niż intelektualnego potencjału. Korwin jest właśnie taki błyskotliwy, ale nie przenikliwy, więc nie uczy się na doświadczeniach i z tym rozsądkiem jest bida.
To w zasadzie odnosi się do tego, co napisałem po... "Nie są mniej rozsądni." A JKM działa z rozmysłem. Ma swoje ulubione tematy i odchyły, ale z premedytacją dąży do kontrowersji, bo jego osobiste cele są ważniejsze od celów organizacji, które powołuje.
Cytat:W spokojnych czasach tak jest. W kryzysowych ludzie zaczynają w końcu szukać radykalnych rozwiązań. Jak teraz.
Skąd bierzesz wniosek, że czasy są kryzysowe?
Gawain napisał(a): Myślę, że za 24 miliardy rocznie sieć przedszkoli i żłobków pozwoliła by na przygarnięcie nie tylko wszystkich polskich dzieci na te parę godzin dziennie, ale i dzieci z wszystkich okolicznych krajów.
Wystarczy na przedszkola i żłobki lepsze niż w tych "paskudnych" zachodnich krajach. Jeden rok finansowania 500+ wystarczy na utworzenie placówek, które wykorzystywane by były przez dziesiątki lat... W zamian tego, skur... okupacja złodziei i oszustów puszcza pieniądze w komin, a fanatyczna grupa wyznawców cieszy się, że może taką liczbę przeżreć. I ta sama grupa niedowartościowanych mówi, że to inni chcą Polskę zniszczyć, gdy sami paliwo dolewają do ognia. Dziwi mnie, że Iselin popiera takie marnotrawstwo.
Pierwszy rok 500-niby-plus - wystarczy na przedszkola i żłobki w całym kraju dla wszystkich dzieci.
Drugi rok 500-niby-plus - wystarczy na lepsze wyposażenie w każdym szpitalu w Polsce oraz wyższy standard leczenia onkologicznego
Trzeci rok 500-niby-plus - wystarczy na ponad 150 śmigłowców transportowych, których banda zakłamanych wolskich złodziei nigdy nie kupiła
Czwarty i piąty rok 500-niby-plus - wystarczy na...
Cytat:Według danych GUS, w 2017 r. nakłady inwestycyjne na drogi publiczne w Polsce wyniosły ponad 24,13 mld zł. Z kolei według danych GDDKiA, w ramach PBDK 2014-2023 (z perspektywą do 2025 r.) ogłoszono już 176 przetargów na roboty budowlane obejmujące drogi o łącznej długości 2257,9, km. Podpisano 165 umów na roboty budowlane o łącznej długości 2 22,1 km na kwotę około 70 mld zł.
Czytaj więcej na: https://inzynieria.com/drogi/analizy_i_k...y-w-polsce inzynieria.com
Itd...
Czyli jeśliby środki przeznaczane wydawać lepiej, to powstałoby coś trwałego w szybszym czasie, co podniosłoby jakość ogółu. W zamian za namacalną poprawę jakości życia, duża część populacji woli poprawę iluzoryczną, bo właśnie tym są dopłaty konsumpcyjne, nazywane 500zł plus, a realnie nie więcej od 450-niby-plus.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.