Erdogan właśnie rozważa rozpoczęcie wędrówki ludów AD 2020.
Co mnie wkurza:
1) Cofnięcie przez USA wsparcia dla Kurdów umożliwiło fuhrerowi Turków - Cweldoganowi - rozpoczęcie, a raczej dalsze kontynuowanie rozdupcania Syrii.
2) Z powodu starć Turków i syryjskich sił wspieranych przez ruskich zaczęła się kolejna fala migracji - ponoć milion Syryjczyków rozpoczął właśnie ucieczkę z rejonu objętego wojną.
3) Cweldogan znów zagroził falą imigracji, żeby UE zapłaciła mu jeszcze więcej haraczu.
Czasowo nie mógł się wstrzelić lepiej - nie ma to jak chaotyczna fala migrantów wpadająca do UE akurat w momencie gdy wszyscy próbują opanować właśnie rozkręcającego się koronawirusa.
https://tvn24.pl/swiat/migranci-ruszyli-...im-4296207
Ja to naprawdę nie wiem jak można trzymać takiego paproka w NATO.
Co mnie wkurza:
1) Cofnięcie przez USA wsparcia dla Kurdów umożliwiło fuhrerowi Turków - Cweldoganowi - rozpoczęcie, a raczej dalsze kontynuowanie rozdupcania Syrii.
2) Z powodu starć Turków i syryjskich sił wspieranych przez ruskich zaczęła się kolejna fala migracji - ponoć milion Syryjczyków rozpoczął właśnie ucieczkę z rejonu objętego wojną.
3) Cweldogan znów zagroził falą imigracji, żeby UE zapłaciła mu jeszcze więcej haraczu.
Czasowo nie mógł się wstrzelić lepiej - nie ma to jak chaotyczna fala migrantów wpadająca do UE akurat w momencie gdy wszyscy próbują opanować właśnie rozkręcającego się koronawirusa.
Cytat:Tureckie władze opublikowały nagranie z interwencji greckiej straży przybrzeżnej na Morzu Egejskim. Widać na nim, jak jeden ze strażników stojący na łodzi oddaje strzał ostrzegawczy w powietrze. W innym momencie z drugiej, większej jednostki padają strzały w wodę obok pontonu z migrantami. Napięcie między Ankarą i Atenami wzrasta od kilku dni, a w jego centrum znaleźli się właśnie migranci. Turcja prowadzi kampanię dezinformacyjną skierowaną do uciekinierów podążających w stronę unijnych granic - podkreślają Grecy.
Według władz Turcji, które rozesłały film do tureckich i zagranicznych mediów, do zdarzenia miało dojść w poniedziałek nieopodal tureckiego kurortu Bodrum, na greckich wodach terytorialnych. Na udostępnionym filmie widać, jak statek z oznaczeniami greckiej straży przybrzeżnej agresywnym manewrem zagradza drogę pontonowi, po czym oddaje w wodę dwa strzały. Na kolejnym ujęciu widać, jak jeden ze strażników długim drągiem odpycha od statku ponton z migrantami. Ankara twierdzi, że migranci zostali później uratowani przez turecką straż przybrzeżną
[...]
Ateny oskarżają Turcję o celowe wypychanie bliskowschodnich uchodźców do Europy. W poniedziałek greckie media opublikowały nagranie, mające pokazywać łódź z migrantami zmierzającą ku greckiej wyspie Lesbos pod eskortą okrętu tureckiej straży przybrzeżnej. Według Grecji, ta sama łódź miała potem zatonąć nieopodal wyspy, w wyniku czego zginęło płynące pontonem dziecko.
[...]
Decydując się na przepuszczanie uchodźców Turcja, chce wywrzeć presję na państwa zachodnie należące do UE, ale też NATO, by wsparły ją w jej działaniach w Syrii. Władze w Ankarze oświadczyły, że oczekują od społeczności międzynarodowej wzięcia pełnej odpowiedzialności za sytuację w prowincji Idlib na północnym zachodzie Syrii, gdzie trwa ofensywa armii syryjskiej przeciwko rebeliantom wspieranym przez Turcję.
Liderzy Unii oczekują, że Turcja będzie się wywiązywać z umowy z UE w sprawie uchodźców. Porozumienie to, które zostało zawarte po wybuchu kryzysu migracyjnego przewiduje, że Unia przekaże w sumie 6 mld euro Turcji na wsparcie uchodźców, a władze w Ankarze będą ich u siebie utrzymywać.
https://tvn24.pl/swiat/migranci-ruszyli-...im-4296207
Ja to naprawdę nie wiem jak można trzymać takiego paproka w NATO.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać