Gladiator
* przypominam, że dla takich Chińczyków II WŚ zaczęła się już w 1937 r.
Cytat:Koronawirus jest bardziej groźny. Na razie można przyjąć, że śmiertelność jest ok 3-4%. To znacznie więcej, niż zwykła grypa lecz nie 50%. Czy do tego potrzebna jest taka światowa panika, nie do końca jestem przekonany.A ja jestem. Podczas pandemii tzw. hiszpanki zachorowało ok. 33% światowej populacji. Jeżeli optymistycznie założymy, że mimo większej liczby połączeń międzynarodowych i bardziej dynamicznego przepływu ludności niż na początku ubiegłego wieku, teraz na Convid19 zachoruje tylko 25% globalnej populacji, to przy śmiertelności rzędu 3-4% na przestrzeni kilku najbliższych miesięcy będziesz miał ok. 269 500 000 trupów. Szacuje się, że podczas trwającej ok. 5 lat II wojny światowej, przy populacji globalnej rzędu 2,3 mld, zginęło łącznie (cywile + żołnierze) od 70 do 85 mln osób, co w przeliczeniu na dzisiejszą populację świata (ok. 7,7 mld) dałoby wynik od 234 do 284 mln ludzi. Innymi słowy, Convid19 ma potencjał by dla globalnej demografii w ciągu 5-6 miesięcy zrobić to co II wojna światowa zrobiła w ciągu 5-6 lat*. Jeśli to nie jest dla ciebie powód do niepokoju, to ja już naprawdę nie wiem co mogłoby nim być.
* przypominam, że dla takich Chińczyków II WŚ zaczęła się już w 1937 r.
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.