Lumberjack
Inky
EDIT:
Jeszcze jedna mała uwaga:
Cytat:Jeśli zarazę ogarną, to będą wygrani. Jeśli będzie masakra, to żadna winatuska im nie pomoże.Mówisz o ekipie, która nawet tą swoją ukochaną, wychuchaną ustawę o Sądzie Najwyższym musiała poprawiać 8 (słownie osiem razy) a na sam koniec okazało się, że za pomocą tejże właśnie ośmiokrotnie poprawianej perły legislacyjnej sędziowie SN zagrali im na nosie tak, że trzeba było wzywać na odsiecz Przyłębską z Trybunału Kateringowego i wprowadzać ustawę kagańcową. I ja mam uwierzyć, że ta sama ekipa będzie w stanie sprawnie zarządzać krajem w kwarantannie? Wolne żarty…
Inky
Cytat:Nikt nie mówi, żeby przechodzić z tym do porządku dziennego.Ale czym, jak nie przejściem do porządku dziennego jest postawienie sprawy na zasadzie: „Drodzy seniorzy, wy się zabarykadujcie w domach a my będziemy mieli “business as usual”, bo wicie, rozumicie interes musi się kręcić, a wy to i tak już jedną nogą jesteście w grobie, więc jak poumieracie, to w sumie żadna strata, co nie?”
Cytat:Natomiast nie ma żadnej zgody co do śmiertelności tego wirusa i te dane mówiące o 3-6% dla ogółu i 16% dla starszych osób są nieprawdziwe […] Statek Diamond Princess był dobrym laboratorium bo wiadomo dokładnie ile było zarażonych, śmiertelność wyszła 0.7%. Grypa ma z tego co pamiętam 0.1-0.2%. Chińczykom już w późniejszej fazie wyszło 0.8%, więc wynik pokrywa się z tym ze statku.Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że takie wyniki Chińczycy uzyskali stosując właśnie te środki, o których ty żadną miarą nie chcesz słyszeć?
Cytat:No tak, śmierć na koronawirusa jest dużo bardziej medialna niż ta widoczna w statystykach dotyczących raka czy chorób wieńcowych, a to na nie się w Polsce umiera.Oczywiście, że jest bardziej medialna. Ale mimo swojej medialności pozostaje przy tym równie prawdziwa co śmierć na raka, a za to łatwiejsza do uniknięcia.
Cytat:Twój ojciec i matka umrą z dużo większym prawdopodobieństwem na chorobę wieńcową, raka, zatrucie lub przez uraz w wypadku bo na to się w Polsce umiera a nie na koronawirusa.To po cholerę dokładać do tego kolejny czynnik ryzyka?
Cytat:Nawet jeśli 10% śmierci w tym roku wynikałoby akurat z tego wirusa, to i tak jest to sezonowe zjawisko (ludzie przechodzą chorobę i szczepionka w drodze, zakup respiratorów, śmiertelność na niego spadnie z wirusem w kolejnym sezonie czy bez) a nie rok w rok.Czyli jednak nad koronowirusem przechodzimy do porządku dziennego?
Cytat:I zgadnij co - ktoś finansuje służbę zdrowia, sprzęt, pensje lekarzy i same terapie.Przecież rządzi PiS i pieniądze są i będą.
Cytat:Ta odpowiedź, podobnie jak odpowiedź lumberjacka pokazują na przykładzie jak Polacy nie doceniają ostatniego 29 lecia w którym żadnej recesji ani przez chwilę nie było i nie wiedzą nawet co to jest bo nie pamiętają albo ich nie było. Prawdziwa recesja nie polega na tym, że nie kupisz sobie nowego iphone, nie wymienisz samochodu nie polecisz do Egiptu.Ja akurat jestem z tego pokolenia, które miało jeszcze okazję podcierać dupę Trybuną Ludu i oglądać z okna jak ulicą zapierdalają czołgi. Dorastałem natomiast w czasach gdzie dwucyfrowe bezrobocie i galopująca inflacja była chlebem powszednim, więc jak mówię o recesji, to zaufaj mi - naprawdę wiem o czym mówię.
Cytat:Czy zamrażanie całej gospodarki na miesiące, żeby zwalczyć tego wirusa opłaca się? Stoję przy swoim, nie.Państwo to nie jest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością i rachunek ekonomiczny nie może być jedynym wyznacznikiem jego polityki. Oprócz kwestii opłacalności pozostają jeszcze zobowiązania wobec ludzi, którzy to państwo tworzą. Dlatego właśnie twierdzę, że państwo polskie co do zasady ma zasrany obowiązek by w sytuacji zagrożenia – zwłaszcza nowego i nie do końca zbadanego, a takim jest w tej chwili Convid19 – dmuchać na zimne i stawać na głowie by chronić życie, zdrowie i mienie (tak, właśnie w tej kolejności) swoich obywateli, zwłaszcza tych najstarszych - bo to właśnie ci ludzie - a nie dwudziestokilkuletnie szczyle – przez dziesięciolecia na tę Polskę, najpierw ludową, a potem demokratyczną, zapierdalali i zostawianie ich teraz na lodzie w imię interesów ekonomicznych ich dzieci i wnuków jest delikatnie mówiąc nie fair. A, że dostaniemy z tego tytułu po kieszeni? Trudno. Będziemy to musieli jakoś przeżyć. Skoro pokolenie naszych dziadków odbudowało kraj po 5 latach wojny, a pokolenie naszych rodziców po 45 latach socjalizmu, to myślę, że i my jakoś damy radę podnieść się po kilku miesiącach kwarantanny.
EDIT:
Jeszcze jedna mała uwaga:
Cytat:Natomiast nie ma żadnej zgody co do śmiertelności tego wirusa i te dane mówiące o 3-6% dla ogółu i 16% dla starszych osób są nieprawdziwe […] Chińczykom już w późniejszej fazie wyszło 0.8%,Ponieważ od kilku ładnych dni nie sprawdzałem danych z Chin, to co napisałeś wziąłem za dobrą monetę i od razu nie sprawdziłem. Nie dawało mi to jednak spokoju, więc przyjrzałem się aktualnym danym i dla Chin na chwilę obecną (16.III.20 20:25) mamy 3217 zgonów na 81 032 chorych, co daje 3217:81032= 0,0397 czyli CFR=3,97%. Dla Diamond Princess wyszło mi 1% (7 zgonów na 696 chorych), ale przy tak małej próbie za różnicę może odpowiadać dosłownie jeden zgon, więc tu się wszystko zgadza. Mogę zapytać o źródło owych 0,8%?
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.