kkap napisał(a): Jacku, ale szczerze, sam powiedz. Gdyby rząd 3 tygodnie wstecz zareagował tak jak teraz, to w tzw. międzyczasie zostałby przez opozycję oskarżony o próbę wprowadzenia totalitarnej dyktatury pod pretekstem koronawirusa.
Tak by było. Gdyby jednak PiS nie maczało swoich świńskich racic w sądownictwie, byleby tylko wszędzie dopchać się do koryta, to nie dałoby opozycji sensownych podstaw do tego typu oskarżeń.
kkap napisał(a): Taka narracja miałaby nośność tak medialną jak i społeczną. Cóż, przez jakiś czas oczywiście, bo widząc co dzisiaj dzieje się na zachoodzie, to rząd, który twardo obstałby przy swoim mógłby swobodnie wysłać na Kamczatkę całą opozycję, Małgorzatę Gersdorf, Fundację Batorego, TVN i Wyborczą, przy poparciu zdecydowanej większości społeczeństwa Oczko
Tak mogłoby być.
kkap napisał(a): Ot, uroki demokracji. Chiny takich problemów nie mają. I poradzili sobie z tym gównem.
Ja mam trochę inną koncepcję. Antykoncepcję.
Chiny sobie sprawnie poradziły, bo Chiny mają wszystkie fabryki u siebie, na miejscu. Co potrzebowały do walki z wirusem to sobie wytworzyły.
Nie chodzi o ustrój, lecz o potencjał gospodarczy.
Bo jeśli chodzi o zachowanie ludzi, to wszyscy zaczną zachowywać się tak samo kiedy uświadomią sobie, że wszystko wokół się pali. Niezależnie od ustroju politycznego.
kkap napisał(a): Mam nadzieję, że to może być iskra do przebudzenia. POLEXIT!
Ale po co? Co nam to da? UK nic na bexicie nie zyskała.
bert04 napisał(a): Ale ty zdajesz sobie sprawę, że cenowa wojna paliwowa to efekt kłótni Putina i Saudów?
A jej przyczyną koronawirus.
bert04 napisał(a): Cieszyć się z tego, że jeden reżim gnoi drugi reżim... lekko rozczarowany jestem.
Lubię gdy dresiarskie reżimy osłabiają się nawzajem

bert04 napisał(a): No i kwestia zarobków prezesa Rosneftu chyba jednak nie ma takiej samej wagi moralnej, co 7 tys trupów z plusem?
Nie ma, ale Putin nie będzie mógł nabroić na Białorusi tak jak na Ukrainie - ludzie nie zginą na wojnie.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać