ZaKotem napisał(a): I wtedy tę grupę, która chorowała najmniej, oskarżymy o spowodowanie zarazy.
Myślę, że dojdzie do ogólnoświatowego wzrostu niechęci i nieufności do Chińczyków jako roznosicieli zarazy. Ucierpią na tym wszyscy żółci w krajach nieazjatyckich.
bert04 napisał(a): Wydaje się, że ta Korona staje się taflą projekcji obaw ale też życzeń. Jeden cieszy się z upadku przykładowo kapitalistów, drugi z Moskwy, trzeci z Brukseli. A ja przypomnę obraz kostuchy z czasów czarnej śmierci. Ona nie wybiera, jak przyjdzie to zetnie po równo dobrych i złych, sprawiedliwych i nikczemnych, biskupów i ateistów, kapitalistów i socjalistów, autonomów i nazistow. Dopiero po jej przejściu zobaczymy, co się zprawdziło a co załamało.
Nie zgadzam się. Nie zetnie wszystkich po równo.
Zetnie większą liczbę głupich, olewających zasady obowiązujące w czasach zarazy.
Zetnie mniejszą liczbę mądrych i przezornych stosujących się do tych zasad.
Zetnie większą liczbę w biednych państwach, które mają gorszą służbę zdrowia niż kraje bogate.
Jest takie powiedzenie - nim gruby schudnie to chudy zdechnie - kiedy takie USA lub UE będą miały ciężko, to taka Rosja będzie już dawno ostro ryła gębą o glebę. Wydaje mi się, że przy ruskiej mentalności w Moskwie będzie masakra.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać