zefciu napisał(a): No jeśli cobras dostał za sam fakt cieszenia się, że pandemia wywoła jakieś (jego zdaniem) pozytywne skutki ekonomiczne, to mnie też się należy. Tyle twierdzę.
Być może, nie twierdzę, że Ci się nie należy.
Cytat:No nie tylko. Prawdopodobnie Saudowie wybrali sobie akurat ten moment, żeby ich działania były jak najdotkliwsze.
Tak, sami do tego doszli, bez telefonu z Waszyngtonu...
Cytat:A na czym jeszcze?
Dla Rosji ropa i gaz to jakieś 62% eksportu, dla Arabii to 90%. A ta "reszta" to różne rzeczy, od metali przez broń po żywność. Nie słyszałem, żeby Arabia eksportowała metale, żywność czy broń. Nawet piasek muszą importować, bo ten pustynny nie nadaje się do budowli żelbetowych.
Cytat:No nie. Bezpośrednią przyczyną będzie to, że ludzie ograniczą podróżowanie. Tak więc, podsumowując:I co? Wolno mi się z tego cieszyć, czy nie wolno?
- Cieszę się, że gladiatory okazują desperację głosząc, że nie trzeba bronić się przed pandemią i w ten sposób kompromitują się i marnują resztki swoich zasobów PR.
- Cieszę się, że głos gladiatorów nie jest wysłuchiwany, a państwa i ludzie stosują środki opóźnienia epidemii.
- Cieszę się, że w wyniku zastosowania tych środków nie dojdzie do przepełnienia szpitali i mniej ludzi umrze.
- Cieszę się, że w wyniku zastosowania tych samych środków Putin będzie miał mniej pieniędzy na przesuwanie słupków pod Cchinwali.
Nie, gdyż jest to albo nierozsądne, albo nieetyczne. Albo po prostu, i to przede wszystkim, przedwczesne. Dziś można mieć nadzieję, że przynajmniej punkty 2 i 3 rozwiną się zgodnie z przewidywaniami. Ale na cieszenie się będzie jeszcze czas, jak zaraza będzie opanowana. O ile będzie opanowana.
PS: Tak mi się skojarzyło, historycznie, jak podczas inwazji na Irak 2003 w polskiej telewizji "poważni" komentatorzy cieszyli się, że polskie firmy zarobią grube kokosy na odbudowywaniu Iraku (który najpierw pomogą zniszczyć). Było to też nierozsądne, było także nieetyczne. A na końcu dnia okazało się po prostu przedwczesne.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!