21.03.2020, 10:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.03.2020, 10:49 przez lumberjack.)
(20.03.2020, 07:48)ZaKotem napisał(a): W mediach pisze się o tym, ile gdzie osób zmarło z powodu koronowirusa. Nie są to duże liczby, jeśli ktoś ma rozum i wie, że w Polsce codziennie umiera ponad tysiąc ludzi. Trudno jednak ocenić, jaki wpływ na śmiertelność będzie miało to, że cała służba zdrowia się zarazi lub będzie w kwarantannie. Jeszcze przez wiele miesięcy po ustaniu epidemii ludzie będą umierać dlatego, że dziś lub za tydzień nie zrobili ważnych badań lub nie dostali leków.
No i lekarzy i pielęgniarek trochę umrze. Ginekolog z Poznania, który zdążył przebadać 140 pacjentek (możliwe, że ileś z nich zaraził tak BTW) leży już w śpiączce pod respiratorem. Każdy jeden taki ginekolog mniej, to kobity cholera wie ile będą czekały na wizytę.
(20.03.2020, 19:43)Sofeicz napisał(a): Włosi idą na rekord - 627 zgonów jednego dnia!
Bez komentarza.
Mi to te codzienne statystyki kojarzą się z wynikami totka. Sposób ich podawania tak mi się kojarzy. Dziś powinni zacząć od "We Włoszech mamy wielką kumulację!"
(20.03.2020, 07:48)ZaKotem napisał(a): Ciekawe, jakie będą tego konsekwencje polityczne. Czy lud pisowski wyciągnie z epidemii wnioski takie, że wydatki na służbę zdrowia mogą być ważniejsze, niż zrzucanie drobniaków z helikoptera, czy może przeciwnie, wyrazi swój słuszny gniew na bogatych i wpływowych lekarzy, którzy są do niczego, bo ludzie i tak umierają?
Może będzie tak jak z nieudolnością piłkonoznej reprezentacji Polski - "Polacy nic się nie stao!"
A może będzie Polak mądry po szkodzie i po masowej utracie bliskich ludzie zmienią priorytety.
Ale ja szczerze wątpię ogólnie w ludzkość. Biorąc pod uwagę, że tacy Włosi czy Hiszpanie mają w dupie zalecenia izolowania się, pomimo tragicznego bilansu w ich krajach, czemu niby Polacy mieliby być lepsi? Jeśli w tym momencie ludzie nie używają mózgów mając w dupie zagrożenie, to tym bardziej nie użyją ich kiedy zagrożenie już minie.
---
Podoba mi się, że zarówno na TVP jak i TVNie czy Polsacie zaczęto zwracać uwagę na debilizm ludzi i narracja ze zwracającej uwagę na pustość głównych deptaków i odpowiedzialnych Polaków zmieniła się na pełność parków, lotnisk, targów i nieodpowiedzialnych ludzi.
(20.03.2020, 19:43)Wron NIEmiecki napisał(a): Czyli tym co łamią zakazy może grozić 25.000 € kary (lub 2 lata pudła), w Polsce 5000 PLN.
W Polsce 5 tysi zmieniono już na 30.000 PLN.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać