23.03.2020, 22:40
Żarłak napisał(a):@Teisto czego próbujesz dowieść? Jeśli dobrze pójdzie to za rok będzie szczepionka, więc niedoszły model brytyjski nie będzie przyjmowany, bo jest mało nieefektywny i bardzo ryzykowny.Czego próbuję? Chcę zwrócić uwagę a fakt, że to co się dzieje z sarsem teraz, to nic w porównaniu z coroczną grypą (no chyba, że za miesiąc okaże się, że sars przebije hiszpankę, ale nie sądzę -ten obecny wirus nie jest bardzo zjadliwy). Po epidemii, za jakieś 3 m-ce określą śmiertelność i pewnie okaże się podobna jak w grypie. Inny coronawirus – MERS-CoV zabił w 2014 r. 35% z 897 zakażonych – ale też cholera wie, ilu sprawdzono. Pocieszające, że trudno nim się zarazić od człowieka, od wielbłąda łatwiej. W 2009 w trakcie pandemii grypy H1N1/09 zmarło 150-580 tyś. osób, przestali liczyć i sprawdzać. Czy ktoś pamięta blokowanie gospodarki w Polsce? – 130000 zakażonych, 182 zgonów.
bert04 napisał(a):Jeszcze za mało dramatyzuję...
Cytat:Brytania teraz odchodzi od modelu brytyjskiego, ale zapewniam Cię, że ten model zostanie przyjęty w całej Europie w przyszłym roku.
Może przestań sam wróżyć z fusów i zobacz, jak wygląda model tajwański i brytyjski w porównaniu. Stan na dzień dzisiejszy:
UK
Ludność: 66,44 mln
Zarażonych* Cov2: 5.018
Zgony: 233
Tajwan
Ludność: 23,57 mln
Zarażonych Cov2: 169
Zgony: 2
Nie wiem jak Ty, ale ja wolę ten drugi.
(*oczywiście jest to oficjalna liczba, liczbę rzeczywistą lepiej oddaje liczba zgonów. Niemniej są w niej wszystkie zarejestrowane przypaki, łącznie z wyzdrowiałymi i zmarłymi.)
Edit: Linki do źródeł o Tajwanie i do aktualnych statystyk podawałem wcześniej, nie będę się powtarzał.
GRYPA
PZH napisał:
W Polsce, w sezonie 13/14 było 3 mln zachorowań, w 14/15 – 3,8, w 15/16 - 4, rok później 4,8, a w sezonie 17/18 - 5,4. W tym ostatnim mieliśmy 15363 hospitalizacjij.
Służba zdrowia wytrzymała epidemię. Społeczeństwo nie interesowało się problemem specjalnie, bo nie było nagonki medialnej.
Info ze strony PZH:
W okresie od 8 do 15 (7 dni !!!) marca 2020 r. zarejestrowano w Polsce ogółem 158677 zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę. Średnia dzienna zapadalność wynosiła 51,7 na 100 tys. Odnotowano 7 zgonów z powodu grypy. Siedem dni.
SARS
Od początku mamy niecałe 800 potwierdzeń i 8 zgonów i blokadę gospodarki. Pandemia.
Nie wróżę z fusów, tylko porównuję obecną z wcześniejszymi epidemiami. Dobre wiadomości są takie, że kilka lat po epidemii w 2002 r. trzy niezależne laboratoria w Holandii i USA wyizolowały u chorych wirusa HCoV-NL63 i miały identyczny genom – nie mutuje. Skontrolowano też archiwalne próbki surowic i wykryto przeciwciała SARS CoV, czyli wykazano, że obecność wirusa u ludzi nie jest niczym nowym . Złe wiadomości są takie, że koronawirusy to olbrzymia rodzina (takson) i każdy przedstawiciel tej rodziny spokojnie czeka na okazję, by przełamać barierę gatunkową i adaptować się do zakażania komórek ludzkich. Co pokaże CoV2 – zobaczymy, jest zaraźliwy, ale niska śmiertelność.
Epidemia ustanie za 2 m-ce i pojawi się ponownie w sezonie 20/21. Na 100% przyjmiemy model brytyjski.