cobras napisał(a): No tak, bo przecież przez ostatnich 5 lat opozycji co chwila udawało się przegłosować PiS siedząc na sali sejmowejI to przez Lewicę dzień później PO głosowało ręka w rękę z PiSem, no ale to przecież Lewica jest sojusznikiem Kaczyńskiego
A sparaliżowanie prac Sejmu, gdyby u któregoś posła wykryto koronawirusa, to już taka nic nie znacząca pierdółka. Ja rozumiem, że płatne trolle PO trąbią o tym na twitterze 24/7, ale żeby tę propagandę uprawiać i tutaj?
Lewica naprawdę jest tępa, skoro próbuje bronić swojej decyzji o zmianie regulaminu. W dodatku w sytuacji, gdy infrastruktura jest improwizowana i pozbawiona zabezpieczeń, a całość fatalnie zarządzana.
Weź się zapisz do PiS, to może chociaż grosik tobie odpalą za powielanie bzdur.
Ty powielasz idiotyczną propagandę PiS. Tylko i wyłącznie z winy PiS posłowie muszą ryzykować zakażenie i kwarantannę parlamentu. Rozwiązanie jest proste i gwarantowane konstytucyjnymi przepisami - jeden ze stanów nadzwyczajnych funkcjonowania państwa, który zawiesza prace parlamentu na określony czas do ustąpienia przeciwności. Zresztą, odkąd wykryto wirus w kręgach rządowych, a kierowca jednego z wiceministrów zmarł, tym bardziej powinno się podjąć taką decyzję.
Zamiast tego lewica zajmuje stanowisko flegmatycznego prawnika, który będzie dyskutował nad przecinkami, a w ogóle nie zastanowi się nad sensownością przepisów i podejmowanych działań.
Battlecruiser napisał(a): Żarłak, kmat, takie tam....
Ja jestem bardzo spokojny człowiek. To ty chcesz sobie myśleć, że wpadam w furię. Ja naprawdę leję na PiS i PO - mam ich głęboko gdzieś - za to nie jest mi obojętnym jakie są efekty ich poczynań. A głupie działania, głupich ludzi, już mogą mnie denerwować. Gdybyś nie popierał niszczenia RP to może rozumiałbyś o co mi chodzi.
zefciu napisał(a): PO zostanie zastąpiona przez coś sensowniejszego.
Wątpię w taki scenariusz. Ugór straszny. Do tego jeszcze coraz szerzej wyznawana jest konformistyczna postawa, połączona z obojętnością do instytucji, która nie ma w sobie czynnika państwotwórczego.
Cytat:O 04:00 nad ranem 31 marca 2020 Senat uchwalił 81 poprawek do trzech ustaw, które PiS nazywa „tarczą antykryzysową”. Przed chwilą Sejm odrzucił większość w blokowym głosowaniu.
Poprawki Senatu
Na pakiet składają się ustawy o:
zmianie niektórych ustaw w zakresie systemu ochrony zdrowia związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19;
zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych a także niektórych innych ustaw;
zmianie ustawy o systemie instytucji rozwoju.
Senat wprowadził kilka istotnych zmian merytorycznych, przede wszystkim w drugiej ustawie. To m.in.:
zwolnienie przedsiębiorców z obowiązku opłacenia podatku dochodowego, jeśli przychody spadły o ponad 20 proc.;
zwolnienie z obowiązku opłaty składek ZUS również dla małych i średnich firm;
świadczenie postojowe do wysokości 75 proc. średniej krajowej;
podniesienie wysokości pożyczki (z możliwością umorzenia) dla firm z 5 tys. do 40 tys. złotych;
oraz świadczenie opiekuńcze dla rodziców dzieci do 12. roku życia.
Komisja chce odrzucenia poprawek
Już od 08:30, czyli zaledwie kilka godzin, obrady nad poprawkami rozpoczęła sejmowa Komisja Finansów Publicznych. 32 poprawki rekomendowała Sejmowi do przyjęcia, 49 z nich – do odrzucenia. Wszystkie zmiany wymienione powyżej zostały zaopiniowane negatywnie.
Komisja rekomendowała również przywrócenie zmian w kodeksie wyborczym, odrzuconych przez Senat. PiS wrzucił ten punk do ustawy w ostatniej chwili. Aby ułatwić przeprowadzenie wyborów prezydenckich 10 maja, umożliwił głosowanie korespondencyjne osobom w kwarantannie i tym, które skończyły 60. rok życia.
Po dzisiejszym głosowaniu w Sejmie zmiany te wracają do ustawy.
/okopress
Krótko. Kilka lat rządów PiS, zgodnie z ich obietnicami, doprowadziły do ruiny państwo. Wcielona też została w życie "wizja dla Polski" Kaczyńskiego, która zakłada wprowadzenie rządów autorytarnych, pogłębianie izolacji, osłabianie instytucji państwowych (przemienianie ich w atrapy) oraz zniszczenie gospodarcze z równoczesnym uwłaszczaniu się nomenklatury PiS na majątku państwowym, a za prywatne pieniądze poprzez generowanie presji inflacyjnej i spirali długów sektora prywatnego, który działaniami gównotarczy pseudo antykryzysowej doprowadzi do upadłości wielu podmiotów.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.

I to przez Lewicę dzień później PO głosowało ręka w rękę z PiSem, no ale to przecież Lewica jest sojusznikiem Kaczyńskiego