Neuroza
Wiesz, ani buddyzm ani żadna inna religia nie ma monopolu na prawdę, ale komuś może wystarczyć tylko jedna tradycja i to chyba nic złego.
Rodica
Kurde, to samo zauważyłem. Ale często potrzeba im mocnych bodźców i popadają w różne nałogi.
“Look, and it can’t be seen.
Listen, and it can’t be heard.
Reach, and it can’t be grasped.
Approach it, and there is no beginning;
Follow it, and there is no end.
You can’t know it,
but you can be it,
at ease in your own life."
— Lao Tzu
Cytat:Ja również. Choć nie pochwalam zamykania się w buddyzmie ani w niczym innym.
Wiesz, ani buddyzm ani żadna inna religia nie ma monopolu na prawdę, ale komuś może wystarczyć tylko jedna tradycja i to chyba nic złego.
Rodica
Cytat:Ludzie się róznią miedzy sobą, wiekszości wystarczy spokój psychiczny i pieniądze, fakt że znajda kogoś z kim się rozmnożą. Mają jakby intelekt podpięty do gadziego mózgu, a sfera emocjonalna jest bardzo uboga. Mogą życ bezrefleksyjnie, wykonując w kólko automatyczne czynności. A znowu inni potrzebują twórczego spełnienia, wyższych uczuć, życia na głebokim poziomie duchowym. Bardziej sobie cenią ideały niż pieniądze.
Tych pierwszych w ogóle trudno dobić cierpieniem, bo ich psychika jest bardzo stabilna, nie podatna na psychiczne zaburzenia.
Kurde, to samo zauważyłem. Ale często potrzeba im mocnych bodźców i popadają w różne nałogi.
“Look, and it can’t be seen.
Listen, and it can’t be heard.
Reach, and it can’t be grasped.
Approach it, and there is no beginning;
Follow it, and there is no end.
You can’t know it,
but you can be it,
at ease in your own life."
— Lao Tzu