Lampart,
Nie o tym mówiłem.
Ja widzę chociażby tutaj:
3. Każdy dyskordianin w początkowej fazie oświecenia powinien w każdy piątek udawać się w zaciszne miejsce w celu radosnego spożycia hot doga. Ta ceremonia jest jednocześnie aktem walki z popularnymi, pogańskimi zabobonami: katolickiego chrześcijaństwa (niejedzenie mięsa w piątek), judaizmu i islamu (niejedzenie wieprzowiny), hinduizmu (niejedzenie wołowiny), buddyzmu (niejedzenie mięsa) oraz dyskordianizmu (niejedzenie bułek od hot dogów).
4. Każdy dyskordianin powinien się wstrzymać od jedzenia bułek od hot dogów, albowiem taki był kaprys Naszej Bogini, kiedy zmierzyła się z Afrontem Pierworodnym.
Nie o tym mówiłem.
Lampart napisał(a): Dyskordianizm to Zen 2.0 ? Nie widzę podobieństwa.Czytałeś może "Wprowadzenie do buddyzmu zen" (Suzuki)?
Ja widzę chociażby tutaj:
3. Każdy dyskordianin w początkowej fazie oświecenia powinien w każdy piątek udawać się w zaciszne miejsce w celu radosnego spożycia hot doga. Ta ceremonia jest jednocześnie aktem walki z popularnymi, pogańskimi zabobonami: katolickiego chrześcijaństwa (niejedzenie mięsa w piątek), judaizmu i islamu (niejedzenie wieprzowiny), hinduizmu (niejedzenie wołowiny), buddyzmu (niejedzenie mięsa) oraz dyskordianizmu (niejedzenie bułek od hot dogów).
4. Każdy dyskordianin powinien się wstrzymać od jedzenia bułek od hot dogów, albowiem taki był kaprys Naszej Bogini, kiedy zmierzyła się z Afrontem Pierworodnym.
zefciu napisał(a): Dlaczego? KIedyś trzeba dorosnąć i nauczyć się odróżniać zabawę od spraw poważnych.Cytując klasyka: "Życie jest zbyt ważne, by traktować je poważnie" (Oskar Wilde)
zefciu napisał(a): Nadal jest parodią. Jej nieironiczne wyznawanie nie ma sensu."W skrócie jest to lekka religia udająca dowcip." ( http://www.eioba.pl/a/21uo/dyskordianizm...wa-religia )
Sofeicz napisał(a): To i ja chyba zmienię wyznanie z ateizmu postkatolickiego na np. ateizm post.... yyyy?Polecam bahaizm. Ostatnio zaczynam z nim na nowo sympatyzować. Choć najtrudniejsze jest dla mnie do przełknięcia uznanie pewnych postaci za doskonałych objawicieli Boga. Ale może jeszcze za słabo go poznałem.
May all beings be free.
May all beings be at ease.
May all beings be happy
May all beings be at ease.
May all beings be happy