Cytat:A o to się pytaj tych, którzy tak wierzą.To Ty w to nie wierzysz? Do jakiego odłamu chrześcijaństwa Ty należysz, w którym nie ma grzechu pierworodnego?
Cytat:Tylko że w ogóle o niczym takim chrześcijaństwo nie mówi. Według chrześcijan Bóg jest beznamiętny – nie można niczego Mu ująć. Odsunięcie od Boga jest szkodliwe dla człowieka i dlatego należy go unikać.Mówi Biblia. Uważasz, że Biblia jest częścią chrześcijaństwa?
Po co Bóg w Biblii morduje ludzi, którzy robią coś, co jest ukazane jako sprzeczne z (właściwym) oddawaniem mu chwały? Dlaczego np. zabił dwóch synów Aarona, którzy ofiarowali mu niewłaściwy "ogień"? Dlaczego zabił człowieka, który dotknął Arki Przymierza? I dlaczego pomieszał języki budowniczym wieży Babel?
Cytat:No ale zechciał stać się człowiekiem. Pokazać, że nasze życie jest dla Niego coś warte.No to skoro chciał, to jego sprawa. Ale dlaczego człowiek ma odczuwać poczucie winy czy wdzięczność z tego powodu, że "Jezus cierpiał za niego", skoro to cierpienie wynikało z Jezusowego widzimisię, bo coś tam chciał pokazać? Poza tym, co to dla mnie za pociecha, że ja cierpię, no ale mój Stwórca, który odpowiada za to cierpienie (bo to on stworzył taki świat) też se pocierpiał trzy dni.
Cytat:Chyba jednak nie po to, skoro chrześcijańska liturgia w ogóle się na tym nie skupia.Od niedawna. Przedsoborowa teologia katolicka była tego pełna. Możliwe, że w prawosławiu podkreśla się bardziej triumf Jezusa, niż jego cierpienie, ale znowuż - na jaką chwałę zasługuje triumf wszechmocnej istoty? To jak chwalenie kogoś, że wygrał grę komputerową z kodem na nieśmiertelność.
Oczywiście, jak zwykle, do większości spraw się nie odniosłeś.