Adeptus napisał(a): To Ty w to nie wierzysz? Do jakiego odłamu chrześcijaństwa Ty należysz, w którym nie ma grzechu pierworodnego?Do tego „odłamu”, co się nigdy nie odłamał.
Cytat:Mówi Biblia. Uważasz, że Biblia jest częścią chrześcijaństwa?Uważam, że Biblia posługuje się zabiegami poetyckimi. Między innymi antropomorfizacją. Bóg jest w Biblii obdarzany różnymi atrybutami ludzkimi, których według tejże samej Biblii naprawdę nie posiada.
Cytat:No to skoro chciał, to jego sprawa. Ale dlaczego człowiek ma odczuwać poczucie winy czy wdzięczność z tego powodu, że "Jezus cierpiał za niego"Ale przecież cierpienie Chrystusa rozważamy zawsze w kontekście Zmartwychwstania. Nie „zatrzymujemy się nad nim”. A dlaczego mam odczuwać wdzięczność, że ktoś się zniżył do mojego poziomu, żeby mi pomóc, to sam sobie odpowiedz.
Cytat:Przedsoborowa teologia katolicka była tego pełna.A co mnie obchodzi przedsoborowa teologia katolicka?
Cytat:Oczywiście, jak zwykle, do większości spraw się nie odniosłeś.Pisz swoje posty zwięźlej, tak, aby zawierały tylko istotne punkty argumentacji. To wtedy będę wiedział, na odniesieniu do czego Ci zależy?