Cytat:Uważam, że Biblia posługuje się zabiegami poetyckimi. Między innymi antropomorfizacją. Bóg jest w Biblii obdarzany różnymi atrybutami ludzkimi, których według tejże samej Biblii naprawdę nie posiada.Czyli jak Biblia mówi, że Bóg kogoś zabił, to nie zabił. Jak mówi, że trzeba sobie wyłupić oko albo nienawidzić rodziców, to chodzi o coś innego. Ale jak mówi "Bierzcie i jedzcie, to jest ciało moje" to należy to rozumieć na 100% dosłownie. Bo tak.
Cytat:Ale przecież cierpienie Chrystusa rozważamy zawsze w kontekście Zmartwychwstania. Nie „zatrzymujemy się nad nim”. A dlaczego mam odczuwać wdzięczność, że ktoś się zniżył do mojego poziomu, żeby mi pomóc, to sam sobie odpowiedz.Gdybym był żebrakiem i obok przechodził milioner, to naprawdę nie zależało by mi na tym, żeby się przebrał w śmierdzące łachy i spędził noc pod tym samym mostem, zamiast po prostu wrzucić mi trochę grosza. Uznałbym go za wariata. Tym bardziej, gdyby twierdził, że mam mu być wdzięczny/podziwiać go za tę hucpę. A gdyby mi powiedział "Widzisz, nie przejmuj się, że ci chłodno i głodno, ja też cierpiałem za ciebie", to bym mu chyba napluł w twarz.
Cytat:Pisz swoje posty zwięźlej, tak, aby zawierały tylko istotne punkty argumentacji. To wtedy będę wiedział, na odniesieniu do czego Ci zależy?Do wszystkiego, co napisałem. Gdyby mi nie zależało, nie napisałbym tego. Każde zdanie jest dla mnie istotne.